22.11.2021

Uczniowie przygotowali zdrowe śniadanie

listopad 2021

W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania,

który przypada na dzień 8 listopada,

uczniowie klas I-III przygotowali na lekcji zdrowe i kolorowe kanapki. 

Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko),

dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków,

informowanie o konsekwencjach złej diety.

Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami,

źle wpływa na samopoczucie i koncentrację uczniów.

Dlatego należy uświadamiać uczniom i ich rodzicom,

jak ważne jest codzienne jedzenie śniadania i jaka jest jego rola w codziennej diecie.

Zanim przystąpiliśmy do przygotowania naszych kanapek

rozmawialiśmy z uczniami na temat tego ile posiłków powinniśmy jeść dziennie,

kiedy należy zjeść pierwsze śniadanie i dlaczego jest ono takie ważne.

Rozmawialiśmy też o higienie rąk oraz o tym,

że przed zjedzeniem należy umyć owoce i warzywa.

Uczniowie dowiedzieli się jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie

i dlaczego ważne jest nawadnianie organizmu wodą.

po omówieniu tych wszystkich ważnych kwestii związanych

ze spożywaniem zdrowych posiłków, a w szczególności śniadań

uczniowie umyli ręce i przystąpili do pracy.

Obierali i kroili warzywa, smarowali pieczywo,

a następnie nakładali wszystkie przyniesione z domu produkty. 

 Po skończonej pracy i posprzątaniu swojego stanowiska pracy,

uczniowie degustowali swoje pyszne kanapeczki. 

Te których nie zjedli, zabrali do domu, aby poczęstować nimi swoich najbliższych.

imgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

26
Dodaj Komentarz
  • 20
  • 2
  • 13
Komentarze