14.02.2023

SPAM - co to takiego?

luty 2023

Najprościej mówiąc, spam to niechciane wiadomości przesyłane drogą e-mailową, SMS-ową lub za pośrednictwem serwisów społecznościowych. Termin pochodzi od… mielonki (oszukanego, mało wartościowego mięsa), co raczej nie budzi dobrych skojarzeń.

Czym charakteryzuje się spam?

  • Wysyłany jest do wielu nadawców, przez co nie jest spersonalizowany.
  • Zazwyczaj zawiera informacje marketingowe, ale też propagandowe.
  • Spam to również narzędzie popularne wśród cyberprzestępców!
  • Za jego pomocą oszuści stosują np. phishing, czyli wysyłają wiadomości, które zawierają m.in. zainfekowane załączniki lub linki kierujące do niebezpiecznych witryn internetowych. Celem ataku jest wyłudzenie poufnych danych – loginów i haseł do bankowości internetowej lub serwisów społecznościowych – a nawet zainfekowanie urządzenia ofiary złośliwym oprogramowaniem (malware) i przejęcie nad nim kontroli.
  • Specjalnie przygotowany spam potrafi wyglądać bardzo wiarygodnie, ponieważ oszuści często podszywają się pod znane firmy i instytucje.
  • Spreparowana wiadomość ma skłonić ofiarę do działania – nagminne jest straszenie, że wydarzy się coś złego, jeśli nie podąży za otrzymaną instrukcją. Niestety, spełnienie próśb nadawcy kończy się źle dla odbiorcy – najczęściej utratą środków na koncie. S 79 Sposób na niechciane wiadomości?
  • Korzystajcie ze skrzynek pocztowych wyposażonych w filtr antyspamowy. Podczas rejestracji na portale czy do sklepów internetowych korzystajcie z adresu e-mail stworzonego specjalnie do tego celu. Na bieżąco usuwajcie wiadomości, które zaśmiecają Waszą skrzynkę.
  • I pamiętajcie – podejrzane e-maile lub SMS-y możecie zgłaszać do CERT Polska. Wystarczy, że otrzymaną na telefon wiadomość wyślecie na numer 799 448 084, używając funkcji „przekaż” albo „udostępnij”. Natomiast informację o stronach internetowych służących do wyłudzania danych osobowych i uwierzytelniających możecie przesłać za pomocą formularza

źródło:Poradnik ABC cyberbezpieczenstwa.pdf

184
Dodaj Komentarz
  • 23
  • 14
  • 16
Komentarze