28.05.2016

Konkurs matematyczny „Łamigłówka z blogiem SKO” II edycja sobota, 28 maja 2016 r.

ZADANIE 6

ZADANIE 6 - Na początku roku klasa IV liczyła 30 uczniów. Liczba dziewcząt była wówczas 4 razy większa od liczby chłopców. Po półroczu z klasy odszedł jeden chłopiec i doszła jedna dziewczynka.
a) Ile dziewcząt i ilu chłopców uczyło się w klasie w pierwszym półroczu?
b) Ile razy więcej dziewczynek niż chłopców było w tej klasie w drugim półroczu?

17
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 9
  • 4
Komentarze
  • IC22
    IC22
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-31 17:18 | Temat: zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    chłopacy = x
    dziewczyny= 4x
    Razem = 30
    x+4x=30
    5x=30
    x=30:5
    x=6
    chłopacy = 6
    dziewczyny = 6*4=24
    a) W pierwszym półroczu w klasie uczyło się 6 chłopców i 24 dziewcząt.
    chłopacy = 6-1=5
    dziewczyny = 24+1=25
    25:5=5
    b) W drugim półroczu w klasie było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • IIb 1
    IIb 1
    79.184.xxx.xxx
    2016-05-30 15:44 | Temat: Rozwiązanie zadania z 28.05.2016
    ODPOWIEDZ

    Chłopcy- x
    Dziewczyny- 4x
    Razem- 30
    x+4x=30
    5x=30
    x=30:5
    x=6
    Chłopcy- 6
    Dziewczyny- 6*4=24
    a) W pierwszym półroczu w klasie uczyło się 6 chłopców i 24 dziewcząt.
    Chłopcy- 6-1=5
    Dziewczyny- 24+1=25
    25:5=5
    b) W drugim półroczu w klasie było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • VIb 2
    VIb 2
    79.184.xxx.xxx
    2016-05-30 15:43 | Temat: Rozwiązanie zadania konkursowego z 28.05.2016
    ODPOWIEDZ

    Chłopcy- x
    Dziewczyny- 4x
    Razem- 30
    x+4x=30
    5x=30
    x=30:5
    x=6
    Chłopcy- 6
    Dziewczyny- 6*4=24
    a) W pierwszym półroczu w klasie uczyło się 6 chłopców i 24 dziewcząt.
    Chłopcy- 6-1=5
    Dziewczyny- 24+1=25
    25:5=5
    b) W drugim półroczu w klasie było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • VIa 2
    VIa 2
    79.186.xxx.xxx
    2016-05-29 18:01 | Temat: zadanie6
    ODPOWIEDZ

    a) dziewczynki - 4x
    chłopcy - x
    4x+x=30
    x*5=30
    x=30:5
    x=6
    6*4=24
    Odp. W pierwszym półroczu uczyło się 6 chłopców i 24 dziewczynki.
    b) 6-1=5
    24+1=25
    25:5=5
    Odp. W drugim półroczu dziewczynek było 5 razy więcej niż chłopców.

  • vb 10
    vb 10
    87.204.xxx.xxx
    2016-05-29 17:37 | Temat: Zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    a) dziewczynki 4 razy więcej niż chłopców
    x + 4x = 30
    czyli 1 ch = 4 dz
    6 ch + 24 dz = 30
    odp. w pierwszym półroczu było 6 chłopców i 24 dziewczynki
    6 - 1 = 5 ch
    24 + 1 = 25dz
    25 : 5 = 5
    odp. w drugim półroczu było 5 razy więcej dziewczynek.

  • Ia22
    Ia22
    87.204.xxx.xxx
    2016-05-29 12:23 | Temat: Zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    a) chłopcy x dziewczynki 4x
    x+4x=30
    5x=30:5
    x=6
    chłopców 6 dziewczynek 4*6=24
    Odp. W pierwszym półroczu w klasie IV uczyło się 6 chłopców i 24 dziewczynki.
    b) chłopcy 6-1=5 dziewczynki 24+1=25
    25:5=5
    Odp. W drugim półroczu było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • Va17
    Va17
    87.204.xxx.xxx
    2016-05-29 12:18 | Temat: Zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    a) chłopcy x dziewczynki 4x
    x+4x=30
    5x=30:5
    x=6
    chłopców 6 dziewczynek 4*6=24
    Odp. W pierwszym półroczu w klasie IV uczyło się 6 chłopców i 24 dziewczynki.
    b) chłopcy 6-1=5 dziewczynki 24+1=25
    25:5=5
    Odp. W drugim półroczu było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • VIa8
    VIa8
    87.204.xxx.xxx
    2016-05-29 12:05 | Temat: Zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    a) chłopcy x dziewczynki 4x
    x+4x=30
    5x=30:5
    x=6
    chłopców 6 dziewczynek 4*6=24
    Odp. W pierwszym półroczu w klasie IV uczyło się 6 chłopców i 24 dziewczynki.
    b) chłopcy 6-1=5 dziewczynki 24+1=25
    25:5=5
    Odp. W drugim półroczu było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • IVa6
    IVa6
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-29 11:52 | Temat: Zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    a) x + 4x = 30
    5x = 30
    x = 30 : 5
    x = 6
    chłopcy- 6 dziewczyny - 24
    b) chłopcy - 6 - 1 = 5 dziewczyny = 24 + 1 = 5
    25 : 5 = 5
    Odp. W drugim półroczu było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • VIa5
    VIa5
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-29 11:26 | Temat: Zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    a) chłopcy-x dziewczyny- 4x
    5x = 30
    x = 30 : 5
    x = 6
    chłopcy - 6 dziewczyny - 24
    Odp. W pierwszym półroczu w klasie IV uczyło się 6 chłopców i 24 dziewczynki.
    b) chłopcy - 6 - 1 = 5 dziewczyny - 24 + 1 =25
    25 : 5 = 5
    Odp. W drugim półroczu było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • II c 18
    II c 18
    46.77.xxx.xxx
    2016-05-28 19:59 | Temat: Zad 6
    ODPOWIEDZ

    I półrocze
    30 uczniów
    4x dziewczynki
    X chłopcy
    5x=30:5
    x= 6(chłopców)
    30-6=24 (dziewczynki)
    II półrocze
    6-1=5(chłopców)
    24+1=25 (dziewczynek)
    25:5=5 razy więcej było dziewczynek w drugim półroczu.

  • IVb19
    IVb19
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-28 19:22 | Temat: Zadanie
    ODPOWIEDZ

    I półrocze 4x + x=30
    5x = 30 /:5 x= 6 (ilość chłopców )
    6 * 4 = 24 (ilość dziewczynek )
    II półrocze 24 + 1 = 25 (ilość dziewczynek)
    6 - 1 = 5 (ilość chłopców)
    25: 5 = 5 W II półroczu dziewczynek było 5 razy więcej

  • VIb5
    VIb5
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-28 19:20 | Temat: Zadanie
    ODPOWIEDZ

    4x + x=30
    5x = 30 /:5 x= 6 (ilość chłopców I półrocze)
    6 * 4 = 24 (ilość dziewczynek I półrocze)
    II półrocze 24 + 1 = 25 (ilość dziewczynek)
    6 - 1 = 5 (ilość chłopców)
    25: 5 = 5 W II półroczu dziewczynek było 5 razy więcej

  • VIa 3
    VIa 3
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-28 19:00 | Temat: Zdanie 6
    ODPOWIEDZ

    a)4x+x=5x. 30:5=6. Dz.6*4=24 ch.6
    b)dz. 24+1=25. Ch.6-1=5. 25:5=5
    5 razy

  • VIa 7
    VIa 7
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-28 18:59 | Temat: Zadanie 6
    ODPOWIEDZ

    a)4x+x=5x. 30:5=6. Dz.6*4=24 ch.6
    b)dz. 24+1=25. Ch.6-1=5. 25:5=5
    5 razy

  • Vb,8
    Vb,8
    82.160.xxx.xxx
    2016-05-28 18:47 | Temat: Rozwiązanie 6
    ODPOWIEDZ

    a) 6 x 4 = 24 (dziewczynek)
    30 - 24 = 6 (chłopców)
    Odp.W tej klasie uczyło się 6 chłopców i 24 dziewczynki.
    b) 6 - 1 = 5 (chłopców)
    24 + 1 = 25 (dziewczynek)
    25 : 5 = 5
    Odp. W tej klasie było 5 razy więcej dziewczynek niż chłopców.

  • VIa 16
    VIa 16
    195.182.xxx.xxx
    2016-05-28 18:18 | Temat: Zad. 6
    ODPOWIEDZ

    a)4x+x=5x. 30:5=6. Dz.6*4=24 ch.6
    b)dz. 24+1=25. Ch.6-1=5. 25:5=5
    5 razy