31.05.2021

Pyszne i kolorowe, ale czy zawsze zdrowe?

Czy wiesz o czym mowa?

Warzywa na naszych talerzach.

Sposób w jaki się odżywiamy, ma wpływ na nasz organizm. Zdrowa dieta sprawia, że mamy dużo energii, lepiej śpimy, sprawnie myślimy, mamy dobre samopoczucie. Dbając o swoje zdrowie powinniśmy zwracać uwagę na to, aby spożywane przez nas posiłki zawierały odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.

Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać i czerpie je z pożywienia. Witaminy pełnią funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm. Najlepiej spożywać witaminy w ich naturalnej postaci np. jedząc warzywa.

Warzywa możemy uprawiać w ogrodzie, jak i w domu, np. w doniczkach na parapecie lub na balkonie. W domowych warunkach z powodzeniem wyhodujesz, np. sałatę, ogórki, szczypiorek, rzodkiewkę, cebulę, pietruszkę, pomidory, rukolę. Są to warzywa, które można dodawać do wszystkich posiłków – śniadań, obiadów, kolacji, a także podwieczorków.

img

Warto jednak pamiętać, że jeśli chcemy, aby warzywa wyszły nam na zdrowie, muszą być umyte. Do mycia używaj bieżącej wody. Później możesz ją wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Dzięki temu zmniejszysz rachunki za wodę i zaoszczędzisz pieniądze.

Jakie witaminy zawierają warzywa?

Rzodkiewka i pietruszka zawierają witaminę C, która chroni przed katarem i przeziębieniem, a także przyspiesza gojenie się ran.

Sałata i pomidory są bogate w witaminę K, która wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry.

Szczypiorek zawiera witaminę A - dzięki niej rośniesz i dobrze widzisz.

Ogórek ma witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, PP) – dzięki nim masz dobrą pamięć, piękną skórę, włosy i paznokcie.

Które warzywa lubisz najbardziej? Daj znać w komentarzu :-).

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania, poznać przepisy na smaczne posiłki koniecznie przeczytaj książkę „Apetyt na zdrowie, czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”.

 

Lokatka

 

 Źródło:

https://www.szkolneblogi.pl/blogi/o-sko/pyszne-i-kolorowe-ale-czy-zawsze-zdrowe/

4
Dodaj Komentarz
  • 16
  • 10
  • 3
Komentarze