Rola pszczół w przyrodzie
Rola pszczół w przyrodzie
Pszczółka Maja, miód, ule... to najpopularniejsze z pszczół.
Tymczasem pszczoły to o wiele więcej niż pszczoła miodna. W Polsce mamy kilkaset przeróżnych gatunków tych owadów. Wszystkie żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym, jednocześnie zapylając odwiedzane rośliny. Umożliwiają w ten sposób roślinom zapłodnienie, a w rezultacie powstanie owocu (więcej o zapyleniu przeczytasz poniżej). To właśnie pszczołom i ich pracy zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności. Dzięki temu, że ich gatunki są tak różnorodne, mogą zapylać różne rodzaje roślin i działać w różnych warunkach.
Wczesną wiosną pszczoły ruszają do pracy – zapylają kwitnące sady, łany rzepaku i większość roślin będących surowcem do produkcji żywności. Według szacunków w naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią około 78 proc. gatunków. Bez pszczół wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozmnażać, wytwarzać owoców, lub ich uprawy dawałyby niewielkie plony a owoce byłyby małe i nieurodzajne.
Pszczoły są bardzo ważne i pomocne.
PSZCZOŁY SĄ BARDZO WAŻNE POTWIERDZAM
Śmieszne trochę, że tu jest zdjęcie pszczółi Maji.
Pozdrawiam
Witam po Wielkanocy życzę wszystkim udanego tygodnia