Witaminy w owocach
Witaminy w owocach to podstawa diety.
Nasze zdrowie zależy od tego, co i jak jemy.
Trzy podstawowe zasady zdrowego żywienia to ruch,
spożywanie owoców i warzyw, oraz picie wody.
Owoce są doskonałym źródłem witamin.
Jakie owoce posiadają najwięcej witamin i wartości mineralnych?
Na pierwszym miejscu stoi nasz krajowy skarb - jabłka.
Zawierają mnóstwo witaminy A, ale również witaminę C i błonnik,
który jest ważnym elementem zbilansowanej diety.
Kolejnym polskim przedstawicielem tej grupy jest uwielbiany przez nas winogron,
który dostarcza nie tylko witaminę A, ale również C, E,
oraz witaminy z grupy B, np. B1, czy B6.
Również czereśnie to źródło witaminy A, ale i antyoksydantów i potasu,
zapewniającego odpowiednią pracę mięśni.
Z owoców egzotycznych wymienić należy soczystego melona, mandarynki,
mięsiste mango, arbuza i grejpfruta,
który dostarcza organizmowi również składniki mineralne takie jak fosfor, sód czy wapń.
super