21.05.2025

Zdrowe zamienniki cukru

Ksylitol, czyli cukier brzozowy. Występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, takich jak śliwki, truskawki, kalafior. Ponadto, wiele badań potwierdziło korzystny wpływ ksylitolu na zapobieganie próchnicy zębów.

Banany świeże – również są świetnym, naturalnym zamiennikiem cukru w potrawach. Zawierają dużo potasu i błonnika, nadają gęstość kremom, lodom. 

Miód i syrop klonowy dostarczają mniej kalorii niż cukier, ale nadal sporo. Niestety nie są idealnymi zamiennikami zwykłego cukru dla osób z nadwagą czy insulinoopornością. Natomiast są to substancje naturalne, które odznaczają się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwzapalnymi i na tym polega ich przewaga nad zwykłym cukrem.

Daktyle świeże i suszone – są cennym zamiennikiem cukru, bo oprócz słodkiego smaku zawierają minerały, szczególnie potas oraz błonnik i związki przeciwzapalne. 

Morele suszone – świetny zamiennik cukru, ale należy wybierać tylko morele bez dodatku dwutlenku siarki i bez siarczynów, czyli bez konserwantów. Takie morele mają brązowy, a nie pomarańczowy kolor. Dodatkowo zawierają żelazo i wapń – dwa bardzo istotne w żywieniu dzieci minerały.

 

 

 

 

4
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 0
  • 9
Komentarze