Witaminki, witaminki
Witaminy to substancje, które są potrzebne do wzrostu i rozwoju każdego organizmu człowieka.
Niestety, nasz organizm nie potrafi jeszcze sam ich wytwarzać i czerpie je głównie z pożywienia. Witaminy stanowią zatem niezbędny składnik odżywczy dla organizmu, ale nie są dla niego źródłem energii. Pełnią one funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm.
Najlepiej jest spożywac witaminy w ich naturalnej postaci czyli poprostu jedząc warzywa, owoce, jaja, ziarna zbóż, mięso i ryby.
Witaminy dzielą się na witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach (tzw. witaminy A, D, E, K) i te rozpuszczalne w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B).
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są odkładane zarówno w tkance tłuszczowej jak i w wątrobie oraz są odporne na temperaturę. Witaminy rozpuszczalne w wodzie łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności (np. smażenia, gotowania).
Jeśli tylko jest to możliwe, warto jeść owoce i warzywa na surowo – wówczas zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze.
Czy wiesz, że:
Pierwszą witaminę odkrył Polak Kazimierz Funk w 1912 roku. Była to witamina B1. Wprowadził on również słowo „witamina” (z łacińskiego „vita” – życie i „amina” – witamina B1 zawiera grupę aminową).
Krótki skrót po witaminach:
WITAMINA A – DOBRY WZROK
Dzięki niej rośniesz i dobrze widzisz. Najwięcej jest jej w marchwi, papryce i sałacie.
WITAMINY Z GRUPY B (B1, B2, B6, B12, PP) – GŁADKA SKÓRA, MOCNE WŁOSY
Dzięki nim masz dobrą pamięć, piękną skórę, paznokcie i włosy. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, mleku, rybach, jajkach, ciemnozielonych roślinach liściastych (np. szpinaku, brukselce, brokułach, kapuście) oraz strączkowych: fasoli i grochu.
WITAMINA C – DOBRA ODPORNOŚĆ
Chroni przed katarem i przeziębieniem, przyspiesza gojenie ran. Znajduje się np. w czarnych porzeczkach, papryce, rzodkiewce, truskawkach, cytrusach, selerze i natce pietruszki.
WITAMINA D – MOCNE KOŚCI
Dba o prawidłowy stan Twoich kości i zębów. Ma wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca. To jedna z niewielu witamin, która znajduje się nie tylko w pożywieniu. Jest wytwarzana też w skórze pod wpływem słońca, dlatego tak ważne jest przebywanie na świeżym powietrzu.
WITAMINA E – ŹRÓDŁO MŁODOŚCI
Chroni i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej masz dużo siły do zabawy z koleżankami i kolegami. Najwięcej jest jej w ziarnach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach i śliwkach.
WITAMINA F – ŁADNA CERA
Przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia, korzystnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Kryje się w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, nasionach dyni, migdałach.
WITAMINA K – MOCNE NACZYNIA KRWIONOŚNE
Wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry. Znajduje się w szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie oraz pomidorach.
Bardzo smacznie brzmią witaminki .
Godny polecenia artykuł.
Dziękuję, zdobyłam nowe informacje