22.05.2023

Witaminki, witaminki

Witaminy to substancje, które są  potrzebne do wzrostu i rozwoju każdego organizmu człowieka.

Niestety, nasz organizm nie potrafi jeszcze sam ich wytwarzać i czerpie je głównie z pożywienia. Witaminy stanowią zatem  niezbędny składnik odżywczy dla organizmu, ale nie są dla niego źródłem energii. Pełnią one funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm.

 

Najlepiej jest spożywac witaminy w ich naturalnej postaci czyli poprostu jedząc warzywa, owoce, jaja, ziarna zbóż, mięso i ryby.

 

Witaminy dzielą się na witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach (tzw. witaminy A, D, E, K) i te rozpuszczalne w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B). 

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są odkładane zarówno w tkance tłuszczowej jak i w wątrobie  oraz są odporne na temperaturę. Witaminy rozpuszczalne w wodzie łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności (np. smażenia, gotowania).

Jeśli tylko jest to możliwe, warto jeść owoce i warzywa na surowo – wówczas zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. 

Czy wiesz, że:

Witaminowy alfabet – witamina B7, H lub biotyna. Zobacz jakie m.. na Dieta  - Zszywka.pl

Pierwszą witaminę odkrył Polak Kazimierz Funk w 1912 roku. Była to witamina B1. Wprowadził on również słowo „witamina” (z łacińskiego „vita” – życie i „amina” – witamina B1 zawiera grupę aminową).

 

Krótki skrót po witaminach:

WITAMINA A – DOBRY WZROK
Dzięki niej rośniesz i dobrze widzisz. Najwięcej jest jej w marchwi, papryce i sałacie.

WITAMINY Z GRUPY B (B1, B2, B6, B12, PP) – GŁADKA SKÓRA, MOCNE WŁOSY
Dzięki nim masz dobrą pamięć, piękną skórę, paznokcie i włosy. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, mleku, rybach, jajkach, ciemnozielonych roślinach liściastych (np. szpinaku, brukselce, brokułach, kapuście) oraz strączkowych: fasoli i grochu.

WITAMINA C – DOBRA ODPORNOŚĆ
Chroni przed katarem i przeziębieniem, przyspiesza gojenie ran. Znajduje się np. w czarnych porzeczkach, papryce, rzodkiewce, truskawkach, cytrusach, selerze i natce pietruszki.

WITAMINA D – MOCNE KOŚCI
Dba o prawidłowy stan Twoich kości i zębów. Ma wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca. To jedna z niewielu witamin, która znajduje się nie tylko w pożywieniu. Jest wytwarzana też w skórze pod wpływem słońca, dlatego tak ważne jest przebywanie na świeżym powietrzu. 

WITAMINA E – ŹRÓDŁO MŁODOŚCI
Chroni i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej masz dużo siły do zabawy z koleżankami i kolegami. Najwięcej jest jej w ziarnach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach i śliwkach.

WITAMINA F – ŁADNA CERA
Przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia, korzystnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Kryje się w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, nasionach dyni, migdałach.

WITAMINA K – MOCNE NACZYNIA KRWIONOŚNE
Wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry. Znajduje się w szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie oraz pomidorach.

2
Dodaj Komentarz
  • 21
  • 17
  • 11
Komentarze