Zdrowe płynne złoto
Nasi uczniowie mieli bardzo ciekawe spotkanie z pszczelarką. Dowiedzieli się między innymi czym się żywią pszczoły, jak spędzają zimę i jak powstaje miód.
Spotkanie zakończyło się degustacją miodu, a wcześniej dzieci poznały jego walory zdrowotne.
Miód nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem. To nie tylko słodki przysmak, ale również cenny produkt, mający wpływ na nasze zdrowie - jego właściwości lecznicze znane są od zarania dziejów.
Miód jest źródłem łatwo przyswajalnych witamin A, B, C i E, enzymów oraz składników mineralnych, takich jak między innymi cynk, fosfor, wapń, miedź, żelazo, magnez czy potas. Posiada też właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Nie tylko pomaga nam w walce z różnymi chorobami, ale także wspiera układ odpornościowy, gdy jesteśmy zdrowi. Wzmacnia serce, usprawnia pracę mózgu i działa uspokajająco, pomagając choćby w leczeniu nerwic. Działanie przeciwgorączkowe przypisuje się zwłaszcza miodowi lipowemu, antybiotyczne - gryczanemu, a w walce z alergiami i astmą sprawdza się miód wielokwiatowy.
Jeżeli chcemy być zdrowi to korzystajmy z tego cudownego daru natury:)
Jedynka-Legnica zaprasza do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym: https://www.szkolneblogi.pl/blogi/jedynka-legnica/ogolnopolski-konkurs-kulinarny/