16.05.2025

Praktycznie smaczne zajęcia

W dniu 7 lutego 2025, w klasach IV–VI odbyły się praktyczne zajęcia kulinarne poświęcone tematyce zdrowego odżywiania. Celem zajęć było nie tylko utrwalenie wiedzy na temat wartościowych składników w codziennej diecie, ale również rozwijanie samodzielności, kreatywności i umiejętności współpracy w grupie.

Na początku zajęć uczniowie przypomnieli sobie podstawowe zasady zdrowego odżywiania, omówili piramidę żywienia oraz podzielili się swoimi pomysłami na zdrowe i smaczne przekąski. Następnie, pod czujnym okiem nauczyciela, przystąpili do przygotowania zdrowych kanapek i sałatek z przyniesionych wcześniej składników.

Dzieci miały do dyspozycji różnorodne produkty: pełnoziarniste pieczywo, warzywa (ogórki, pomidory, paprykę, rzodkiewki, sałatę, szczypiorek), sery, jajka, twarożek, zioła oraz naturalne jogurty i oliwę z oliwek do sałatek. Każda grupa samodzielnie komponowała swoje potrawy, dbając o wartości odżywcze, estetykę i higienę pracy.

img

Po zakończonym przygotowaniu uczniowie z dumą prezentowali swoje dania, opowiadając o użytych składnikach i ich właściwościach zdrowotnych. Na zakończenie odbyła się wspólna degustacja, podczas której dzieci chętnie próbowały przygotowanych przez koleżanki i kolegów potraw.

Zajęcia spotkały się z bardzo pozytywnym odbiorem – uczniowie pracowali z dużym zaangażowaniem i radością. Były to nie tylko zajęcia kulinarne, ale również doskonała okazja do rozmowy o zdrowym stylu życia, rozwijania kompetencji społecznych oraz budowania pozytywnej atmosfery w klasie.

 

2
Dodaj Komentarz
  • 27
  • 26
  • 14
Komentarze