SKŁADNIKI MINERALNE
...Wczoraj były witaminy...
...dzisiaj są składniki mineralne, które są potrzebne do życia i wzrostu.
Dostarczają nam energii /aminokwasy/ - budulec kości, mięśni
oraz błonnika, który wpływa na trawienie.
Wszystkie muszą być dostarczone w odpowiednich ilościach
i proporcjach z pożywieniem.
Są one tak samo ważne jak witaminy.
ALFABET niektórych składników mineralnych:
CYNK - ładne wlosy, skóra i paznokcie , znajduje się w orzechach, brukselce, szpinaku, selerze, cebuli.
FOSFOR: wchodzi w skład kości zębów, wzmacnia wytrzymałość, reguluje prawidłowe funkcjonowanie mózgu /występuje w brokułąch, nasionach słonecznika, orzechach, a także produktach mlecznych.
MAGNEZ: zwiększa odporność /jego dobrym źródłem są ziarna zbóż, kasza gryczana, groch, fasola, banany, migdały, orzechy, gorzka czekolada.
POTAS: dostarcza tlen do mózgu, wspomaga trawienie /znajduje się w bananach, morelach, marchewce, ziemniakach, brokułach, brukselce, kapuście, szpinaku, orzechach.
WAPŃ:główny budulec kości i zębów /znajdziesz go w mleku i jego przetworach np.w kefirze i żółtym serze.
ŻELAZO: jest konieczne do budowy czerwonych krwinek /najważniejsze źródło żelaza to czerwone mięso, żółko jaja, fasola, groch, brokuły, szpinak, nasiona dyni.
PAMIĘTAJ!!! POSIŁKI POWINNY BYĆ SPOŻYWANE O STAŁYCH PORACH DNIA!!!
NAJZDROWIEJ JEST JEŚĆ 5 POSIŁKÓW DZIENNIE:
ŚNIADANIE , DRUGIE ŚNIADANIE, OBIAD, PODWIECZOREK I KOLACJA!!!
PRZERWY MIĘDZY NIMI NIE POWINNY BYĆ DŁUŻSZE NIŻ 3-4 GODZINY!!!
Dzisiaj zajmujemy się I i II śniadaniem.
I ŚNIADANIE - dzięki niemu wyjdziesz z domu pełen energii.
Ważne jest, by było ono urozmaicone
np. - zupa mleczna,
- grzanka z masłem, chudą wędliną, sałatą, pomidorem,
- twarożek z rzodkiewką i ze szczypiorkiem, kromka chleba razowego z masłem
- płatki owsiane na mleku z owocami sezonowymi
- dwie kromki chleba pełnoziarnistego z wędzoną rybą np.łososiem.
Do picia: woda, kakao, herbata malinowa, sok.
II ŚNIADANIE: - poprawi się twoja koncentracja i aktywność na lekcjach.
Można zjeść:
- kanapkę z ciemnego pieczywa z masłem, wędliną, serem, jajkiem
- warzywo, owoc
PAMIĘTAJ, ŻE ŚNIADANIE JEST NAJWAŻNIEJSZYM POSIŁKIEM W CIĄGU DNIA
I TO ONO POWINNO BYĆ NAJBARDZIEJ SYCĄCE.
Z UPŁYWEM DNIA SPOŻYWANE PORCJE POWINNY BYĆ CORAZ MNIEJSZE.
ZADANIE DO WYKONANIA DLA CHĘTNYCH DZIECI
UCZĘSZCZAJĄCYCH NA ZAJĘCIA ŚWIETLICOWE I NIE TYLKO:):):)
W rubryce KOMENTARZ wpisz swoją propozycję I i II śniadania.
MIŁEJ I SMACZNEJ ZABAWY:)
I ŚNIADANIE: KANAPKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM I CACAO DO PICIA
II ŚNIADANIE: TOSTY Z SZYNECZKĄ, POMIDOREM,OGÓRKIEM KISZONYM I OCZYWIŚCIE ŻÓŁTY SER A DO PICIA WYCIŚNIĘTY SOK Z POMARAŃCZY
Brawo Kuba:) Pojutrze Twój zestaw śniadaniowy próbuję:)
I śniadanie: płatki z mlekiem
II śniadanie: kanapka z masełkiem, szyneczką, ogórkiem zielonym i jajkiem.
Jutro, moje pierwsze i drugie śniadanie będzie z przepisu Milenki :) Pozdrawiam
I śniadanie: płatki owsiane, ser biały, pół banana
II śniadanie: kromka chleba ciemnego, pasta z awokado i gotowanego jajka, szczypior, herbata owocowa:)