12.05.2020

SKŁADNIKI MINERALNE

...Wczoraj były witaminy...

...dzisiaj są składniki mineralne, które są potrzebne do życia i wzrostu.

Dostarczają nam energii /aminokwasy/ - budulec kości, mięśni

oraz błonnika, który wpływa na trawienie.

Wszystkie muszą być dostarczone w odpowiednich ilościach

i proporcjach z pożywieniem. 

Są one tak samo ważne jak witaminy.

img

 

ALFABET niektórych składników mineralnych:

CYNK - ładne wlosy, skóra i paznokcie , znajduje się w orzechach, brukselce, szpinaku, selerze, cebuli.

FOSFOR: wchodzi w skład kości zębów, wzmacnia wytrzymałość, reguluje prawidłowe funkcjonowanie mózgu /występuje w brokułąch, nasionach słonecznika, orzechach, a także produktach mlecznych.

MAGNEZ: zwiększa odporność /jego dobrym źródłem są ziarna zbóż, kasza gryczana, groch, fasola, banany, migdały, orzechy, gorzka czekolada.

POTAS: dostarcza tlen do mózgu, wspomaga trawienie /znajduje się w bananach, morelach, marchewce, ziemniakach, brokułach, brukselce, kapuście, szpinaku, orzechach.

WAPŃ:główny budulec kości i zębów /znajdziesz go w mleku i jego przetworach np.w kefirze i żółtym serze.

ŻELAZO: jest konieczne do budowy czerwonych krwinek /najważniejsze źródło żelaza to czerwone mięso, żółko jaja, fasola, groch, brokuły, szpinak, nasiona dyni.

 

PAMIĘTAJ!!! POSIŁKI POWINNY BYĆ SPOŻYWANE O STAŁYCH PORACH DNIA!!!

NAJZDROWIEJ JEST JEŚĆ 5 POSIŁKÓW DZIENNIE:

ŚNIADANIE , DRUGIE ŚNIADANIE, OBIAD, PODWIECZOREK I KOLACJA!!! 

PRZERWY MIĘDZY NIMI NIE POWINNY BYĆ DŁUŻSZE NIŻ 3-4 GODZINY!!!

 

Dzisiaj zajmujemy się I i II śniadaniem.

 

I ŚNIADANIE - dzięki niemu wyjdziesz z domu pełen energii.

Ważne jest, by było ono urozmaicone

np. - zupa mleczna, 

- grzanka z masłem, chudą wędliną, sałatą, pomidorem,

- twarożek z rzodkiewką i ze szczypiorkiem, kromka chleba razowego z masłem

- płatki owsiane na mleku z owocami sezonowymi

- dwie kromki chleba pełnoziarnistego z wędzoną rybą np.łososiem.

Do picia: woda, kakao, herbata malinowa, sok.

 

img

 

img

 

II ŚNIADANIE: - poprawi się twoja koncentracja i aktywność na lekcjach.

Można zjeść:

- kanapkę z ciemnego pieczywa z masłem, wędliną, serem, jajkiem

- warzywo, owoc

 

img

PAMIĘTAJ, ŻE ŚNIADANIE JEST NAJWAŻNIEJSZYM POSIŁKIEM W CIĄGU DNIA

I TO ONO POWINNO BYĆ NAJBARDZIEJ SYCĄCE.

Z UPŁYWEM DNIA SPOŻYWANE PORCJE POWINNY BYĆ CORAZ MNIEJSZE.

 

ZADANIE DO WYKONANIA DLA CHĘTNYCH DZIECI

UCZĘSZCZAJĄCYCH NA ZAJĘCIA ŚWIETLICOWE I NIE TYLKO:):):)

 

W rubryce KOMENTARZ wpisz swoją propozycję I i II śniadania.

 

img

 

 

MIŁEJ I SMACZNEJ ZABAWY:)

5
Dodaj Komentarz
  • 17
  • 13
  • 7
Komentarze