19.06.2022
Nie marnuj jedzenia!
16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności, więc to idealny moment, aby wgryźć się w ten temat. Marnowanie jedzenia stanowi bowiem istotny problem dla całego świata. Czy są zatem jakieś sposoby, żeby go rozwiązać?
Jak podaje FAO, na całym świecie aż 1/3 żywności jest marnowana na różnych etapach jej produkcji i wykorzystania. Przekłada się to na straty rzędu 1,3 miliarda ton pożywienia każdego roku. W samej Unii Europejskiej na straty idzie 88 milionów ton żywności wartej 143 miliardów euro, a średnio każdy Europejczyk co roku marnuje 150-173 kg jedzenia. Naprawdę!
Jak ograniczyc marnowanie jedzenia?
- wykorzystuj wszystko, co się da z danego produktu, np. obierki mogą posłużyć do gotowania wywarów warzywnych albo kompotów (obierki z jabłek albo gruszek można też zjeść – sprawdzone empirycznie);
- nie bój się brzydko lub dziwnie wyglądających warzyw i owoców (ale spleśniałych nie kupuj pod żadnym pozorem) – krzywa marchewka to nadal marchewka;
- kupuj z głową, czyli zrób listę, czego faktycznie brakuje w lodówce, a co można sobie darować;
- zacznij gotować z produktów, które masz w lodówce – jak nie masz pomysłu, zawsze można wygooglać ciekawy przepis;
- gotuj tyle, ile trzeba, a nie dla przysłowiowego pułku wojska;
- nadmiar jedzenia wykorzystaj później – możesz zjeść to samo następnego dnia (to nic strasznego), możesz nieco przerobić i zrobić nieco inne danie, możesz też zamrozić i wykorzystać w dogodnym terminie;
- nie wyrzucaj od razu produktów, które mają przekroczoną datę minimalnej trwałości (oznaczoną jako „najlepiej spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed terminem”) – jeśli opakowanie było przechowywane zgodnie z zaleceniami producenta i nie jest uszkodzone, a po otwarciu produkt wygląda, pachnie i smakuje normalnie, to można go bezpiecznie spożyć (np. makarony, ryż, mąka, konserwy, czekolada, mrożonki);
- przestrzegaj wskazówek i terminów dotyczących przydatności do spożycia produktów łatwo psujących się, takich jak mięso, ryby, czy przetwory mleczne (choć zazwyczaj jogurt po terminie nadaje się do zjedzenia);
- jeśli jesteś piekarzem, prowadzisz warzywniak albo supermarket (no dobra, ta opcja z supermarketem jest mało prawdopodobna:), to sprawdź możliwości przekazywania niesprzedanych, a wciąż jadalnych produktów do banków żywności.
- na podst. strony greenprojects.pl
0
7