Marnowanie żywności-garść faktów
Marnowanie żywności to przede wszystkim problem mieszkańców Europy i Ameryki Północnej - każdy z nich wyrzuca rocznie 95-115 kg jedzenia, natomiast mieszkaniec Afryki subsaharyjskiej jedynie 6-11 kg. Skala marnowania jedzenia w Stanach Zjednoczonych jest ogromna. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że żywność jest relatywnie tania, najtańsza w historii i nie nadaje się jej zbyt dużej wartości. Przeciętny Amerykanin wydaje na produkty spożywcze jedynie 5,5 procent swoich przychodów, podczas gdy Niemiec – 11,4 procent, Francuz – 13,6 procent, Włoch – 14,4 procent, Meksykanin – 24,1 procent, a Kenijczyk – aż 45,9 procent.
Jak nie marnować jedzenia? Żywność wyrzuca się już podczas produkcji!
W wielu regionach świata dramatycznie brakuje pożywienia, a jednocześnie w krajach wysokorozwiniętych i rozwijających się rocznie na wysypiska trafia 1,3 mld ton jedzenia. W Europie jest to bardzo duży problem, a Polska znajduje się na 5. miejscu listy krajów, gdzie wyrzuca się najwięcej. Często kupione produkty nie zostają nawet otwarte. W Polsce marnuje się rocznie 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln ton wyrzucają indywidualni konsumenci. Miesięcznie w przeliczeniu na osobę kosztuje nas to 25-45 zł, co oznacza, że przy racjonalnym gospodarowaniu pożywieniem 4-osobowa rodzina mogłaby zaoszczędzić rocznie 1-2 tysiące zł.
dame tu kosita