Rola witamin i minerałów
ABC zdrowego odżywiania
Mikroskładniki odżywcze, mimo że potrzebne
w niewielkich ilościach, są niezbędne
do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę D,
której niedobór dotyka nawet 90% Polaków
w okresie jesienno-zimowym. Rekomendowana suplementacja
to 2000-4000 IU dziennie, w zależności od wieku i masy ciała.
Równie istotne są witaminy z grupy B,
odpowiedzialne za metabolizm energetyczny
– ich najlepszym źródłem są pełne ziarna zbóż i zielone warzywa.
Witaminy antyoksydacyjne (A, C, E) chronią organizm
przed stresem oksydacyjnym i wspierają układ odpornościowy.
Wśród minerałów kluczową rolę odgrywa żelazo,
wapń (profilaktyka osteoporozy), magnez (funkcje nerwowo-mięśniowe)
oraz cynk (odporność i metabolizm).
Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa i owoce
o różnorodnych kolorach najlepiej zabezpiecza
potrzeby organizmu w zakresie mikroskładników.
Źródło: https://fitnessowy.net/abc-zdrowego-odzywiania/#rola-witamin-i-mineralow