#grudzień (zakończenie)
Co zrobić, aby nie marnować żywności? Są na to sposoby!
Pieczywo, owoce, warzywa i wędliny – te produkty najczęściej lądują w koszach na śmieci. Według badania „Nie Marnuj Jedzenia 2023” przeprowadzonego przez Banki Żywności, w Polsce każdego roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności. To mniej więcej tyle, ile wynosi waga 1 000 słoni. Średnio, w skali tygodnia, polskie gospodarstwa domowe wyrzucają 3,9 kg żywności.
Wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, wymaga zużycia wody, energii i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Marnując żywność, szkodzimy środowisku.
więcej informacji na:
https://www.szkolneblogi.pl/blogi/o-sko/co-zrobic-aby-nie-marnowac-zywnosci-sa-na-to-sposoby/
Dziękujemy Lokatko za kolejną porcję świeżych porad!
Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Znaczący temat!
Życzymy wszystkiego najlepszego w nadchodzącym nowym roku 🙂
polecam i ja
Lokatko, Twoje inspiracje są bardzo cenne!