Zanim zjesz - pomyśl!
Junk food (ang. śmieciowe jedzenie) – określenie opisujące żywność tanią i łatwą w produkcji, ale ubogą pod względem dietetycznym, zawierającą tzw. puste kalorie. Często, chociaż nie zawsze słusznie, utożsamiana z pojęciem fast food, gdyż w ofercie barów szybkiej obsługi poza tłustym i słodkim jedzeniem można natrafić czasami na produkty w postaci sałatek i surówek warzywnych, które mogą stanowić dietę uzupełniającą.
Żywność typu junk food zazwyczaj zawiera dużo soli kuchennej, tłuszczu i cukru, a także dodatków sztucznych i barwników, takich jak glutaminian sodu lub tartrazyna, natomiast niewielkie ilości białka, błonnika, soli mineralnych i witamin.
Typowa żywność typu junk food to różnego rodzaju chrupki kukurydziane, popcorn, chipsy, frytki itp. Do tej grupy zaliczane są też napoje typu cola (Coca-Cola, Pepsi) o znacznej zawartości cukru, ale minimalnej lub zerowej zawartości innych niezbędnych dla organizmu ludzkiego składników.
(https://pl.wikipedia.org)
Mając na uwadze powyższe informacje oraz treści zawarte w materiałach edukacyjnych
https://www.pkobp.pl/media_files/b112eb57-1452-4d53-8a15-d0a885e115af.pdf
w naszej szkole zrodził się pomysł (od ubiegłego roku), aby "śmieciowe jedzenie" można było spożywać tylko w piątki. Ta nowa zasada obowiązuje wszystkich uczniów i nauczycieli.