WITAMINOWY ALFABET
Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać i czerpie je z pożywienia. Witaminy stanowią niezbędny składnik odżywczy dla organizmu, ale nie są dla niego źródłem energii. Pełnią one funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm. Najlepiej spożywać witaminy
w ich naturalnej postaci – jedząc warzywa, owoce, jaja, ziarna zbóż, mięso i ryby.
WITAMINA A – DOBRY WZROK
Dzięki niej rośniesz i dobrze widzisz. Najwięcej jest jej w marchwi, papryce i sałacie.
WITAMINY Z GRUPY B (B 1 , B 2, B 6, B 12, PP) – GŁADKA SKÓRA, MOCNE WŁOSY
Dzięki nim masz dobrą pamięć, piękną skórę, paznokcie i włosy. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, mleku, rybach, jajkach, ciemnozielonych roślinach liściastych (np. szpinaku, brukselce, brokułach, kapuście) oraz strączkowych: fasoli i grochu.
WITAMINA C – DOBRA ODPORNOŚĆ
Chroni przed katarem i przeziębieniem, przyspiesza gojenie ran. Znajduje się np. w czarnych porzeczkach, papryce, rzodkiewce, truskawkach, cytrusach, selerze i natce pietruszki.
WITAMINA D – MOCNE KOŚCI
Dba o prawidłowy stan Twoich kości i zębów. Ma wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni,w tym serca. To jedna z niewielu witamin, która znajduje się nie tylko w pożywieniu. Jest wytwarzana też w skórze pod wpływem słońca, dlatego tak ważne jest przebywanie na świeżym powietrzu. Zimą, kiedy słonecznych dni jest bardzo mało, trzeba pamiętać, aby posiłki były bogatsze w witaminę D. Znajdziesz ją m.in. w rybach morskich, jajkach, pieczarkach i produktach mlecznych.
WITAMINA E – ŹRÓDŁO MŁODOŚCI
Chroni i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej masz dużo siły do zabawy z rówieśnikami. Najwięcej jest jej w ziarnach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach i śliwkach.
WITAMINA F – ŁADNA CERA
Przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia, korzystnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Kryje się w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, nasionach dyni, migdałach.
WITAMINA K – MOCNE NACZYNIA KRWIONOŚNE
Wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry. Znajduje się w szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie oraz pomidorach.
PAMIĘTAJ!
Każdy owoc i warzywo trzeba umyć bez względu na to, czy będą obierane, czy nie. Używaj do tego bieżącej wody. Wodę z mycia owoców i warzyw możesz wykorzystać np. do podlewania kwiatków. Dzięki temu zmniejszysz rachunki za wodę i zaoszczędzisz pieniądze.