Pierniczki Świąteczne. Prosty przepis
Najlepszy przepis na święta.
Wasze pierniczki będą pyszne, mięciutkie i aromatyczne.
Zapach pierników, obok zapachu choinki, mandarynek i grzybów, to jeden z aromatów kojarzonych ze świętami Bożego Narodzenia. Wspólne pieczenie pierników na święta to wieloletnia tradycja w polskich domach.
Przepis na Perniki z miodem.
Składniki:
-300 g mąki
-150 ml miodu
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 60 g masła ( miękkie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników ( mieszanka kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków)
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao.
- mąka do podsypania stolnicy.
Pamiętajcie, aby pierniki były pyszne i mięciutkie potrzebują "leżakowanie", czyli do ich pieczenia zabieramy się wcześniej! Najpóźniej około tygodnia przed świętami. Potem parę dni muszą odczekać w puszcze lub innym pudełku w ciemnym miejscu.
Jak piec pierniki krok po kroku:
- Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być miękkie.
- Kiedy masło jest miękkie w dużej misce mieszamy przesianą mąkę, masło, cukier puder i miód.
- Dodajemy do miski po kolei jajko i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
- Dodajemy przyprawę do pierników, kakao.
- Zagniatamy ciasto.
- Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Ciasto rozwałkujemy na posypanej stolnicy mąką i wycinamy pierniczki, korzystając z różnych foremek.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniczki.
- Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 10-12 minut.
GOTOWE !!!
A dekorację zostawiam Wam, na pewno macie dużo pomysłów. Wykorzystajcie do niej różne kolorowe posypki, pisaki, barwniki do lukru, wiórki czekoladowe :)