06.12.2020

Pierniczki Świąteczne. Prosty przepis

img

Najlepszy przepis na święta.

Wasze pierniczki będą pyszne, mięciutkie i aromatyczne.

img

Zapach pierników, obok zapachu choinki, mandarynek i grzybów, to jeden z aromatów kojarzonych ze świętami Bożego Narodzenia. Wspólne pieczenie pierników na święta to wieloletnia tradycja w polskich domach.

Przepis na Perniki z miodem.

Składniki:

-300 g mąki

-150 ml miodu

- 1 jajko

- 50 g cukru pudru

- 60 g masła ( miękkie)

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników ( mieszanka kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków)

- 1 łyżeczka gorzkiego kakao.

- mąka do podsypania stolnicy.

 

Pamiętajcie, aby pierniki były pyszne i mięciutkie potrzebują "leżakowanie", czyli do ich pieczenia zabieramy się wcześniej! Najpóźniej około tygodnia przed świętami. Potem parę dni muszą odczekać w puszcze lub innym pudełku w ciemnym miejscu.

Jak piec pierniki krok po kroku:

  1. Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być miękkie.
  2. Kiedy masło jest miękkie w dużej misce mieszamy przesianą mąkę, masło, cukier puder i miód.
  3. Dodajemy do miski po kolei jajko i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
  4. Dodajemy przyprawę do pierników, kakao.
  5. Zagniatamy ciasto.
  6. Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  8. Ciasto rozwałkujemy na posypanej stolnicy mąką i wycinamy pierniczki, korzystając z różnych foremek.
  9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniczki.
  10. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 10-12 minut.

GOTOWE !!!

A dekorację zostawiam Wam, na pewno macie dużo pomysłów. Wykorzystajcie do niej różne kolorowe posypki, pisaki, barwniki do lukru, wiórki czekoladowe :)

img

 

0
Dodaj Komentarz
  • 15
  • 16
  • 21