Zdrowie na talerzu
Drugoklasiści rozpoczęli swoje kolejne kulinarne spotkanie od przypomnienia nazw warzyw i ustalenia, które z ich części są jadalne. W ten sposób wprowadzeni zostali oni do tematu zajęć, którego głównym celem było wykonanie surówki z marchewki i jabłka. Przy okazji uczniowie zapoznali się z witaminami zawartymi w tych składnikach. Po krótkim instruktażu i przypomnieniu zasad BHP dzieci zabrały się do samodzielnej pracy. Jak się okazało obieranie marchewki oraz jabłka wcale nie było takie proste. Uczniowie musieli zmierzyć się też z samodzielną obsługą tarki. Dla większości małych kucharzy było to pierwsze spotkanie z takim sprzętem. Gdy obydwa składniki były już potarkowane trzeba było je tylko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Następnie uczniowie dekorowali surówki zieloną natką pietruszki. Zadanie zostało wykonane i drugoklasiści z ogromną satysfakcją mogli pozować do zdjęć. Na koniec spotkania nikt nie miał już wątpliwości, że przygotowanie surówki wcale nie jest takie proste i zajmuje dużo czasu ale warto ją robić, by dbać o swoje zdrowie.
Sałatki jemy bo zdrowi być chcemy
lubimy warzywa
lubimy owoce i warzywa
warzywa
lubimy owoce
lupie załatki
przepraszamy
a gdzie jest 2 a
Brawa dla WAS.