25.11.2024

Zdrowa suróweczka i pyszna kanapeczka

Często słyszy się od rodziców, że ich pociechy nie chcą jeść surówek. Czy to prawda? Postanowiłyśmy to sprawdzić podczas zajęć z „gotowania”, które odbyły się w dniu 25 listopada. Uczestnicy innowacji otrzymali przygotowane zestawy produktów, z których mieli stworzyć surówkę. Głównym składnikiem była kapusta pekińska. Dzieci próbowały ją, bo większość z nich stwierdziła, że nie jadła nigdy przedtem tego warzywa. Uczniom coraz lepiej wychodziło obieranie i tarkowanie składników niezbędnych do wykonania surówki. Mali kucharze kosztowali też majonez i sos Knorra. Efektem ich pracy była surówka składająca się z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i kukurydzy. Podczas tych zajęć drugoklasiści wykonali też kanapki z buki tostowej posmarowanej masłem. Dodatkowymi składnikami kanapek był ser żółty, szynka, ogórek i czerwona papryka. Jak się okazało wykonana przez dzieci surówka była - ich zdaniem - najlepsza na świecie i doskonale komponowała z kolorowymi kanapkami.

img

0
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 8
  • 10