Witaminy a składniki mineralne
Witaminy to związki chemiczne, które pełnią unikalne role w Twoim organizmie.
Składniki mineralne to pierwiastki, które wspierają organizm w przeprowadzaniu niezbędnych procesów fizjologicznych.
Składniki mineralne i witaminy uważane są za mikroelementy, ponieważ nasz organizm potrzebuje ich w mniejszych ilościach niż makroelementów ( jak węglowodany, tłuszcze i białka). Nie możemy jednak o nich zapominać. Twój organizm potrzebuje wszystkich składników do prawidłowego funkcjonowania.
Witaminy są wrażliwe na ciepło, światło i czynniki chemiczne- gotowanie, przetwarzanie i przechowywanie żywności powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowasz większość witamin w produktach.
Minerały natomiast są bardziej odporne na przetwarzanie żywności, ale ich straty mogą się pojawić w połączeniu z innymi substancjami w niej zawartymi- jeśli masz niedobór wapnia, musisz pamiętać, aby unikać produktów, które utrudniają jego wchłanianie, jak szpinak, szczaw, herbata.
Na podstawie książki „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”