Witaminowy alfabet- cd
Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Najlepiej spożywac witaminy w ich naturalnej postaci – jedząc dobrze skomponowane posiłki.
WITAMINA A – DOBRY WZROK
Dzięki niej rośniesz i dobrze widzisz. Najwięcej jest jej w marchwi, papryce i sałacie.
WITAMINY Z GRUPY B (B1, B2, B6, B12, PP) – GŁADKA SKÓRA, MOCNE WŁOSY
Dzięki nim masz dobrą pamięć, piękną skórę, paznokcie i włosy. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, mleku, rybach, jajkach, ciemnozielonych roślinach liściastych (np. szpinaku, brukselce, brokułach, kapuście) oraz strączkowych: fasoli i grochu.
WITAMINA C – DOBRA ODPORNOŚĆ
Chroni przed katarem i przeziębieniem, przyspiesza gojenie ran. Znajduje się np. w czarnych porzeczkach, papryce, rzodkiewce, truskawkach, cytrusach, selerze i natce pietruszki.
WITAMINA D – MOCNE KOŚCI
Dba o prawidłowy stan Twoich kości i zębów. Ma wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca. To jedna z niewielu witamin, która znajduje się nie tylko w pożywieniu. Jest wytwarzana też w skórze pod wpływem słońca, dlatego tak ważne jest przebywanie na świeżym powietrzu. Codzienne kilkunastominutowe spacery nie tylko poprawią Twoją kondycję, ale także pomogą „zaopatrzyć” organizm w witaminę D. Pamiętaj, że stosowanie filtrów UV czy wieksza ilość ubrań zmniejszają jej wytwarzanie. Zimą, kiedy słonecznych dni jest bardzo mało, trzeba pamiętać, aby posiłki były bogatsze w witaminę D. Znajdziesz ją m.in. w rybach morskich, jajkach, pieczarkach i produktach mlecznych.
WITAMINA E – ŹRÓDŁO MŁODOŚCI
Chroni i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej masz dużo siły do zabawy z koleżankami i kolegami. Najwięcej jest jej w ziarnach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach i śliwkach.
WITAMINA F – ŁADNA CERA
Przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia, korzystnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Kryje się w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, nasionach dyni, migdałach.
WITAMINA K – MOCNE NACZYNIA KRWIONOŚNE
Wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry. Znajduje się w szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie oraz pomidorach.
Na podstawie książki „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”
Rewelacyjna ściągawka witaminowa 😊