Witaminowy alfabet
Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać i czerpie je z pożywienia. Witaminy stanowią niezbędny składnik odżywczy dla organizmu, ale nie są dla niego źródłem energii. Pełnią one funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm. Najlepiej spożywac witaminy w ich naturalnej postaci – jedząc warzywa, owoce, jaja, ziarna zbóż, mięso i ryby.
Witaminy oznaczamy literami alfabetu: A, B, C, D, E, F, K.
Witaminy dzielą się na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B). Rozpuszczalne w tłuszczach są odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie i są odporne na temperaturę. Witaminy rozpuszczalne w wodzie łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności (np. smażenia, gotowania). Najmniej strat odbywa się podczas gotowania na parze. Jeśli tylko jest to możliwe, warto jeść owoce i warzywa na surowo – wówczas zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Większości witamin organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalany jest z moczem lub potem.
Czy wiesz, że…
Pierwszą witaminę odkrył Polak Kazimierz Funk w 1912 roku. Była to witamina B1. Wprowadził on również słowo „witamina” (z łacińskiego „vita” – życie i „amina” – witamina B1 zawiera grupę aminową).
Na podstawie książki „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”
Dziękuję za podzielenie się wiedzą 😊