O niemarnowaniu żywności
Pamiętaj! W celu niemarnowania żywności:
- planuj posiłki i sprawdzaj, czy masz wszystkie składniki do przyrządzenia potraw,
- sporządzaj listę zakupów: notuj, czego i ile potrzebujesz,
- sprawdzaj termin przydatości do spożycia kupowanych produktów,
- kupuj żywność świeżą i dobrej jakości, która szybko się nie zepsuje,
- przechowuj jedzenie zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta,
- przetwarzaj składniki spożywcze, np gotuj różne dana, rób przetwory,
- zamrażaj, aby dłużej zachować świeżość produktów,
- nie chodź na zakupy, gdy jesteś głodny,
- oddaj nadmiar przygotowanego jedzenia potrzebującym.
Czy wiesz, że…
• Na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli 30% tego, co zostaje wyprodukowane. Ile to jest? W Polsce mieszka około 38,5 miliona osób. Gdyby podzielić między nie całą żywność, którą marnujemy na świecie w ciagu roku, na jednego mieszkańca Polski przypadłyby
dodatkowe około 34 tony żywności. Dla porównania: to mniej wiecej tyle, ile łącznie waży 6 dorosłych samców słoni afrykańskich – największych żyjących zwierząt lądowych.
• Wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, wymaga zużycia wody,
energii i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Marnujac żywność, szkodzimy środowisku.
• W krajach Unii Europejskiej wyrzuca się średnio 20-30% kupowanego jedzenia.
• W Polsce marnuje się rocznie ponad 9 milionów ton żywności.
• Aż 35% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, najczęściej pieczywa, owoców, warzyw
i wędlin.
• Najważniejsze przyczyny marnowania żywności to: przeoczenie terminu przydatności do spożycia, za duże zakupy w stosunku do potrzeb, niewłaściwe przechowywanie jedzenia, brak pomysłów na
wykorzystanie resztek posiłków.
• Aby nie marnować żywności, której termin przydatności do spożycia kończy się, wiele sklepów przekazuje ją do Banków Żywności i lokalnych organizacji, a te przekazują ją dalej osobom potrzebującym.