19.05.2024

Alfabet składników mineralnych

ALFABET SKŁADNIKÓW MINERALNYCH

CYNK - ŁADNE WŁOSY I PAZNOKCIE
Dba o zdrowie włosów, skóry i paznokci.

Znajduje się w orzechach, marchewce, brukselce, szpinaku, selerze, cebuli.

FOSFOR – LEPSZA WYTRZYMAŁOŚĆ
Wchodzi w skład kości, zębów, wzmacnia wytrzymałość, reguluje prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Znajduje się w brokułach, nasionach słonecznika, orzechach, a także produktach mlecznych.

MAGNEZ – WIĘKSZA ODPORNOŚĆ
Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni.

Jego dobrym źródłem są ziarna zbóż, kasza gryczana, groch, fasola, banany, migdały, orzechy, gorzka czekolada.

POTAS – LEPSZA PAMIĘĆ
Pomaga dostarczać tlen do mózgu. Wspomaga również trawienie. 

Znajduje sie w bananach, morelach, marchewce, ziemniakach, brokułach, brukselce, kapuście, szpinaku, orzechach.

WAPŃ – MOCNE ZĘBY I KOŚCI
To główny budulec kości i zębów.

Znajdziesz go w mleku i jego przetworach, np. w kefirze i żółtym serze.

ŻELAZO – DOBRY NASTRÓJ
Jest konieczne do budowy czerwonych krwinek.

Najważniejsze źródło żelaza to czerwone mięso, żółtko jaja, fasola, groch, brokuły, szpinak i nasiona dyni.

 

 

Na podstawie książki „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”

1
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 8
  • 11
Komentarze