20.05.2025

Co warto jeść?

graphics-fruit-610205 graphics-fruit-610205

graphics-fruit-610205 graphics-fruit-610205

graphics-fruit-603662Co warto jeść?

  1. Kiszonki. Wszyscy bardzo dobrze znamy smak kiszonych ogórków czy kapusty. Najchętniej sięgamy po nie zimą, kiedy dostęp do świeżych produktów jest ograniczony. Co ciekawe, na świecie kisi się przeróżne warzywa i owoce, m.in. śliwki, marchewki czy papryki. Właściwości kiszonek doceniane są niemal wszędzie! Dlaczego warto jeść kiszonki? Produkty tego typu zachowują wiele witamin (np. witaminę C lub A), a dodatkowo zawierają korzystne dla mikroflory jelitowej bakterie, które wspomagają zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie.

  2. Papryka – królowa witaminy C! Warto sięgać po nią podczas przeziębienia. To warzywo bogate w witaminy z grupy B oraz źródło błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie!

  3. Kefir. Wytwarza się go z pasteryzowanego mleka, bakterii oraz drożdży nazywanych grzybkami kefirowymi. To wybawienie dla naszego brzucha! Pozytywnie wpływa na pracę jelit, dostarczając im sporej dawki probiotyków, czyli przydatnych bakterii i drożdży.

  4. Jogurt. Składa się z pasteryzowanego mleka oraz żywych kultur bakterii jogurtowych. Warto stawiać na zwykłe jogurty naturalne, a nie produkty „light” czy bez tłuszczu, ponieważ są one pozbawione rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D oraz K. Aby taki jogurt wzmacniał nasz organizm, powinniśmy spożywać go każdego dnia!

 

Źródło: https://portal.librus.pl/rodzina/artykuly/czy-wiesz-ze-ciekawostki-o-zdrowym-zywieniu#

graphics-fruit-877796

POZDRAWIAMY

WSZYSTKICH BLOGOWICZÓW:)

graphics-fruit-877796

7
Dodaj Komentarz
  • 13
  • 5
  • 8
Komentarze