20.05.2025
Co warto jeść?
Co warto jeść?
- Kiszonki. Wszyscy bardzo dobrze znamy smak kiszonych ogórków czy kapusty. Najchętniej sięgamy po nie zimą, kiedy dostęp do świeżych produktów jest ograniczony. Co ciekawe, na świecie kisi się przeróżne warzywa i owoce, m.in. śliwki, marchewki czy papryki. Właściwości kiszonek doceniane są niemal wszędzie! Dlaczego warto jeść kiszonki? Produkty tego typu zachowują wiele witamin (np. witaminę C lub A), a dodatkowo zawierają korzystne dla mikroflory jelitowej bakterie, które wspomagają zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie.
- Papryka – królowa witaminy C! Warto sięgać po nią podczas przeziębienia. To warzywo bogate w witaminy z grupy B oraz źródło błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie!
- Kefir. Wytwarza się go z pasteryzowanego mleka, bakterii oraz drożdży nazywanych grzybkami kefirowymi. To wybawienie dla naszego brzucha! Pozytywnie wpływa na pracę jelit, dostarczając im sporej dawki probiotyków, czyli przydatnych bakterii i drożdży.
- Jogurt. Składa się z pasteryzowanego mleka oraz żywych kultur bakterii jogurtowych. Warto stawiać na zwykłe jogurty naturalne, a nie produkty „light” czy bez tłuszczu, ponieważ są one pozbawione rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D oraz K. Aby taki jogurt wzmacniał nasz organizm, powinniśmy spożywać go każdego dnia!
Źródło: https://portal.librus.pl/rodzina/artykuly/czy-wiesz-ze-ciekawostki-o-zdrowym-zywieniu#
POZDRAWIAMY
WSZYSTKICH BLOGOWICZÓW:)
7
31
Miłego dnia dla wszystkich
pozdrawiam blogowiczów
miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie
miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie
Miłego dnia:)