O zdrowym odżywianiu dzieci i młodzieży
Rodzicu przeczytaj!
Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży
najważniejsze zalecenia
1. Uczniowie szkół podstawowych powinni spożywać 4-5 posiłków dziennie z zachowaniem równomiernych przerw
między nimi.
2. Przynajmniej jeden posiłek powinien być spożyty w szkole.
3. Codzienna dieta powinna zawierać różnorodne produkty spożywcze.
4. Podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe z grubego przemiału.
5. Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład każdego posiłku.
6. Dzieci i młodzież powinny spożywać 3-4 szklanki mleka codziennie, z czego część należy zastąpić produktami
mlecznymi, takimi jak: kefir, jogurt, maślanka, sery.
7. Należy ograniczyć spożywanie tłustego mięsa zwierząt rzeźnych zastępując go drobiem i rybami oraz chudymi wędlinami.
8. Tłuszcz, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz produkty zawierające dużo cholesterolu powinny być spożywane
przez dzieci i młodzież w umiarkowanych ilościach.
9. Produkty, których nie należy polecać dzieciom i młodzieży to: frytki, hamburgery, cheesburgery, pizza, chipsy,
ciastka, torty i słodycze, ze względu na dużą zawartość w nich tłuszczu i/lub cukru.
10. Należy pamiętać o ograniczaniu spożycia soli kuchennej, słonych przekąsek i potraw.
11. Nie należy zapominać o codziennej aktywności fizycznej (min. 60 minut dziennie).
12. Oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych powinno się ograniczać
max. do 2 godzin dziennie.
13. Bardzo ważny jest zdrowy sen (8-10h)– zapewnia lepszą koncentrację, pozwala na regenerację sił i wypoczynek.
14. Trzeba pamiętać o regularnej kontroli dotychczasowego rozwoju fizycznego – sprawdzanie masy ciała,
wzrostu i wskaźnika BMI.
SUPER
SUPER
👍👍👍👍
Super