06.05.2011
Nie święci chleby pieką
Przygotowujemy domowy chleb
Czytaliście kiedyś etykietę na chlebie? Nam spulchniacze, barwniki i polepszacze odbierały apetyt. Dlatego postanowiliśmy wziąć sprawę chleba w swoje ręce. Okazało się, że to nie takie trudne. Wystarczy prosty przepis, trochę mąki, wody, drożdży... i szkoła zamienia się w piekarnię.
Dodając rodzynki, mak i ziarna, wymyśliliśmy kilka rodzajów chleba.
Najszybciej znikały w ustach uczniów i nauczycieli „Chleb mistrzów” oraz „Wereszczańska magia”, po innych wypiekach też zostały jedynie okruszki.
Jeśli jeszcze nie piekliście chleba, koniecznie spróbujcie! Oszczędzicie w ten sposób pieniądze i przygotujecie ekologiczne pieczywo. To samo zdrowie!
A to prosty przepis na chleb
- Wsyp do miski 2,5 szklanki mąki, łyżeczkę soli oraz po kilka łyżek otrębów, płatków owsianych albo ziaren słonecznika.
- Dolej 3 łyżki oleju.
- W ¾ szklanki ciepłej wody rozpuść 1/3 kostki drożdży i łyżeczkę cukru. Dolej do miski z mąką.
- Dokładnie wyrób ciasto.
- Włóż je do keksowej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Poczekaj, aż ciasto wyrośnie.
- Upiecz w piekarniku na złoty kolor.
9
176
duże urosły a myślałem że będą małe:)
Mamy już wprawę
niezłe ciacha ten chleb piekły...
Chyba tam przyjadę super wyglądają chleby aż ślinka leci
wypieki wyglądają przepysznie:)
Już pędzę upiec taki sam
Bardzo mi się podoba pomysł BRAWO!!!
chleby były przepyszne ...
mniam mniam