06.05.2011

Nie święci chleby pieką

Przygotowujemy domowy chleb

Czytaliście kiedyś etykietę na chlebie? Nam spulchniacze, barwniki i polepszacze odbierały apetyt. Dlatego postanowiliśmy wziąć sprawę chleba w swoje ręce. Okazało się, że to nie takie trudne. Wystarczy prosty przepis, trochę mąki, wody, drożdży... i szkoła zamienia się w piekarnię.

 

Przygotowanie.jpg

 

Przygotowanie2.jpg

 

Przygotowanie3.JPG

 

Dodając rodzynki, mak i ziarna, wymyśliliśmy kilka rodzajów chleba.

 

Przed.jpg

 

Przed2.jpg

 

Najszybciej znikały w ustach uczniów i nauczycieli „Chleb mistrzów” oraz „Wereszczańska magia”, po innych wypiekach też zostały jedynie okruszki.

 

Po.jpg

 

Degustacja.JPG

 

 

Jeśli jeszcze nie piekliście chleba, koniecznie spróbujcie! Oszczędzicie w ten sposób pieniądze i przygotujecie ekologiczne pieczywo. To samo zdrowie!

 

A to prosty przepis na chleb

 

  1. Wsyp do miski 2,5 szklanki mąki, łyżeczkę soli oraz po kilka łyżek otrębów, płatków owsianych albo ziaren słonecznika.
  2. Dolej 3 łyżki oleju.
  3. W ¾ szklanki ciepłej wody rozpuść 1/3 kostki drożdży i łyżeczkę cukru. Dolej do miski z mąką.
  4. Dokładnie wyrób ciasto.
  5. Włóż je do keksowej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  6. Poczekaj, aż ciasto wyrośnie.
  7. Upiecz w piekarniku na złoty kolor.

 

9
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 8
  • 3
Komentarze