Co ma piernik do świąt?
Oszczędzamy czas
W Leonowie nie ma świąt bez pierników. Ich wypiek to już szkolna tradycja. Tym razem sił nie szczędziły w kuchni nawet przedszkolaki. Przy okazji nauczyły się, jak oszczędzać czas przy wycinaniu ciasteczek – po rozwałkowaniu ciasta trzeba przykładać foremki jak najbliżej siebie, a podczas lukrowania ułożyć pierniczki jeden przy drugim, żeby nie marnować polewy.
Własnoręcznie przygotowane smakołyki są zdrowsze (bo bez konserwantów) i tańsze od tych ze sklepu.
Wszyscy, którzy zechcą przygotować pierniki, będą się przy tym świetnie bawić.
Ruszamy do kuchni! Pieczenie czas zacząć!
Zdradzimy Wam jeszcze przepis na pierniki, żebyście nie tracili czasu na poszukiwania odpowiedniej receptury.
Świąteczne pierniczki
Składniki:
- 0,5 szklanki miodu sztucznego
- 10 łyżek masła lub margaryny
- 0,75 szklanki cukru (lub 1 szklanka cukru pudru)
- 2 jajka
- 4,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki sody
- 2 torebki przyprawy do piernika
Starannie wymieszaj składniki i zagnieć z nich ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm
i wytnij ciasteczka. Upiecz na złoty kolor (Uważaj, bo łatwo się przypalają!).
Wystudzone pierniki można polukrować i ozdobić kawałkami orzechów, skórką
z pomarańczy itp.
świetne pierniki
dobra robota
Dużo pierników
Ślinka cieknie
Smacznie wyglądają
przepis się sprawdził :), a pierników to w życiu lepszych nie jadłam :)
słodko wyglądają