21.12.2011

Co ma piernik do świąt?

Oszczędzamy czas

 

 

W Leonowie nie ma świąt bez pierników. Ich wypiek to już szkolna tradycja. Tym razem sił nie szczędziły w kuchni nawet przedszkolaki. Przy okazji nauczyły się, jak oszczędzać czas przy wycinaniu ciasteczek – po rozwałkowaniu ciasta trzeba przykładać foremki jak najbliżej siebie, a podczas lukrowania ułożyć pierniczki jeden przy drugim, żeby nie marnować polewy.

 

sko2306.jpg

 

sko2309.jpg

 

sko2314.jpg

 

sko2343.jpg

 

sko2097.jpg

 

Własnoręcznie przygotowane smakołyki są zdrowsze (bo bez konserwantów) i tańsze od tych ze sklepu.

Wszyscy, którzy zechcą przygotować pierniki, będą się przy tym świetnie bawić.

Ruszamy do kuchni! Pieczenie czas zacząć!

 

Zdradzimy Wam jeszcze przepis na pierniki, żebyście nie tracili czasu na poszukiwania odpowiedniej receptury.

 

Świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 0,5 szklanki miodu sztucznego
  • 10 łyżek masła lub margaryny
  • 0,75 szklanki cukru (lub 1 szklanka cukru pudru)
  • 2 jajka
  • 4,5 szklanki mąki
  • 2,5  łyżeczki sody
  • 2 torebki  przyprawy do piernika

 

Starannie wymieszaj składniki i zagnieć z nich ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm

i wytnij ciasteczka. Upiecz na złoty kolor (Uważaj, bo łatwo się przypalają!).

Wystudzone pierniki można polukrować i ozdobić kawałkami orzechów, skórką

z pomarańczy itp.

 

7
Dodaj Komentarz
  • 16
  • 9
  • 15
Komentarze