Święto Pączków
Ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem, a zarazem  ostatnia przed Wielkanocą okazja, by beztrosko oddać się karnawałowemu  nieumiarkowaniu w jedzeniu. Tradycja oddawania się słodkim  przyjemnościom towarzyszy Polakom od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie  w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przez Popielcem.  Sam Tłusty Czwartek od lat nierozerwalnie wiąże się z pączkami. Zwyczaj  ich masowej konsumpcji miał niegdyś również swoje przyczyny ekonomiczne -  przed okresem postnym trzeba było zużyć zapasy tłuszczu, cukru, jaj i  owoców – w istocie trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na spożytkowanie  tych składników. Obecnie w Tłusty Czwartek pączki można kupić dosłownie  wszędzie. Dlatego nie należy się dziwić, że nasi rodacy pochłaniają w  ten dzień wspólnie ok. 100 milionów tych pulchnych nadziewanych kulek. 
 Zajadanie słodkości ma oczywiście swoje ciemnie strony. Jeden pączek, w zależności od nadzienia, to nawet 400 kalorii.  Biorąc pod uwagę, że przeciętny Polak zjada w Tłusty Czwartek 2,5  pączka, wiele osób ma później ambicję wyzerować niekorzystny bilans i  spalić nadmiar przyswojonego tłuszczu. To z kolei nie lada wyzwanie: aby  spalić równowartość kaloryczną 1 pączka, można na przykład: biec przez  pół godziny z prędkością 11 km/h, pływać kajakiem przez godzinę, malować  ściany przez 2 godziny czy też robić na drutach przez 4 godziny. Powrót  do formy można jednak rozłożyć w czasie, w końcu nie bez powodu zaraz  po Tłustym Czwartku czeka nas 40-dniowy post.
Nie zważajmy na kalorie zjadajmy pączki. Najlepsze będą takie, które sami sobie przygotujemy, a także zaoszczędzimy pieniądze. Oto prosty przepis na szybkie i proste pączki z serkiem waniliowym.
Składniki na pełny duży talerz:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
 - 3 jajka
 - 1,5 szklanki mąki pszennej
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - olej do głębokiego smażenia
 
Dodatkowo:
- drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
 
Serek wymieszać z jajkami . Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.
Smacznego :-).
