17.01.2023
Światowy Dzień Pizzy.🍕🍕
17.01.2023R.
Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest od 2018 r. Na dzień obchodów wybrano dzień św. Antoniego, patrona pizzerii. Święto pochodzi z Włoch, jak i sama pizza.
Przedstawiam wam przepis na pizze. Ja zawsze robię z tego przepisu I wyvhodzi pyszne!!
PRZYGOTOWANIE
- Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy - jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić).
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
- Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
- Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
- Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu (zob. zdjęcia poniżej). UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku sprężynuje i "cofa się" ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomirodowego ,ser* oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.
WSKAZÓWKI
* Polecam połączenie pół na pół mozzarelli świeżej (z zalewy, w kulce) oraz suchej (tartej).
7
418
Pychotka
🍕🍕🍕🍕
😋🍕
-------------------®®
----------------®®®®®
----------------®®,,,,®®
------------®®®,,,,,,,,®®®
®®®®®®,,,,,,,,,,,,,®®®®®®®
-®®®,,,,,,,,,,(.)""(.),,,,,,,,,,®®®
--®®®,,,,,,,,,( ’o’, ),,,,,,,,,®®®
----®®®,,,,,,(),♥,.(),,,,,,®®®
---®®®,,,,,,,,(_)-(_),,,,,,,®®®
-®®®,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,®®®
®®®®®®®,,,,,,,,®®®®®®®
----------®®®,,,,,,,,,,,®®®
-------------®®®,,,,,®®®
------------------®®®®
--------------------®®......
¨¨¨˜“ª¤(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)
▒▒▓ ♥ M I Ł E GO WIECZORU♥ ▓▒▒
(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)
Pozdrawiam serdecznie wieczorową porą:)
Miłego wieczorka blogowicze! :)
Mmm pycha 🍕🍕🍕
Takk, to prawda 😋🍕