27.05.2024

Gr. B, do czego jej potrzebujesz?

2024r.

 Hej!

Witaminy z grupy B

 Jest to różnorodna grupa związków, z których najważniejsze to: witamina B1 – tiamina, witamina B3 (lub inaczej witamina PP) – niacyna, witamina B5 – kwas pantotenowy, witamina B6 – pirydoksyna, witamina B9 – kwas foliowy i witamina B12 - kobalamina. Wszystkie witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar przyjmowany z pożywieniem wydalany jest z moczem. Z wyjątkiem witaminy B12 nie są magazynowane w organizmie. Trzeba je więc stale przyjmować z dietą, pamiętając o tym, że długie gotowanie i przetwarzanie posiłku znacząco zmniejsza w nim zawartość tych związków. Wchłanianie witamin jest dużo mniejsze również podczas nadużywania alkoholu.

 

Witamina B1 (tiamina) – jaką pełni rolę: 

- bierze udział w licznych procesach i reakcjach, w wyniku których dochodzi do powstania energii;

- uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, przez co jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu;

- umożliwia prawidłową pracę serca i całego układu krążenia.

Witamina B1 – gdzie ją znajdziemy:

- chude mięso wieprzowe;

- drożdże;

- produkty zbożowe;

- orzechy – głównie arachidowe i pistacjowe;

- biała fasola.

Witamina B1 – skutki niedoboru:

- niedobór jest najczęściej skutkiem nadużywania alkoholu lub bardzo ubogiej diety;

- uczucie zmieszania, drażliwość, słaba koordynacja ruchów rąk i nóg, zmęczenie;

- zaburzenia pracy układu nerwowego, np. choroba beri-beri objawiająca się początkowo nadmiernym zmęczeniem, apatią, brakiem apetytu, następnie zaburzeniami pracy serca, bólami kończyn, a przy przedłużającym się niedoborze nawet paraliżem.

Kto powinien sięgnąć po preparaty z witaminą B1:

- osoby mające ubogą dietę lub nadużywające alkoholu;

- zapotrzebowane na witaminę B1 wzrasta też u ludzi palących papierosy, będących w długotrwałym stresie i spożywających duże ilości herbaty lub kawy.

Witamina B3 – właściwości i rola w organizmie: - umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego;

- z jej udziałem dochodzi do syntezy hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu;

- uczestniczy w reakcjach prowadzących do wytwarzania energii.

Witamina B3 – gdzie ją znajdziemy:

- cielęcina, wołowina;

- orzeszki ziemne;

- halibut, łosoś, wędzona makrela.

Witamina B3 – skutki niedoboru:

- pelagra – choroba skóry, charakteryzująca się jej nadmierną szorstkością i zaczerwienieniem, pęcherzami, przebarwieniami, stanami zapalnymi w jamie ustnej i na języku, biegunką, a w kolejnym stadium możliwe są dysfunkcje układu nerwowego i zaburzenia psychiczne.

 

Witamina B6 – właściwości i rola w organizmie: 

- bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek;

 

- ma swój udział w metabolizmie wielu niezbędnych dla organizmu substancji, m.in. białek, węglowodanów i cholesterolu;

 

- wpływa korzystnie na układ odpornościowy.

 

Witamina B6 – gdzie ją znajdziemy:

 

- produkty zbożowe;

 

- czerwona papryka;

 

- mięso z kurczaka, indyka;

 

- ziemniaki.

 

Witamina B6 – skutki niedoboru:

 

- stany zapalne skóry (podobne do pelagry);

 

- apatia, bezsenność;

 

- większa podatność na różnorodne infekcje;

 

- niedokrwistość;

 

- drżenie mięśni.

 

 

Witamina B7 – właściwości i rola w organizmie: 

- bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych, glukozy i aminokwasów;

 

- jest potrzebna do produkcji keratyny, która odpowiada za mocne włosy i paznokcie;

 

- ma swój udział w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji.

 

Witamina B7 – gdzie ją znajdziemy:

 

- wątróbka;

 

- mleko, żółtko jaj;

 

- groch, kalafior;

 

- drożdże piwne;

 

- soja;

 

- grzyby;

 

- orzechy.

 

Witamina B7 – skutki niedoboru:

 

- niedobór pojawia się bardzo rzadko, ponieważ biotyna występuje powszechnie w wielu produktach;

 

- osłabienie apetytu;

 

- wypadanie włosów;

 

- blada, sucha skóra;

 

- zmęczenie, bóle mięśni;

 

- zaburzenia pracy serca.

 

Kto powinien sięgnąć po preparaty z witaminą B7:

 

- osoby z bardzo ubogą dietą;

 

- ludzie cierpiący na przewlekłe choroby jelit, powodujące zaburzenia wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.

 

 Które witaminy warto brać na jesień?

 

Korzystając  z okazji, że mówimy o zdrowym odżywianiu, pochwalę się wam, że udało mi się brałam udział w konkursie Trzymaj Formę, właśnie o zdrowym odżywianiu. Doszłam do etapu powiatowego.

 

 

0
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 5
  • 6