Gr. B, do czego jej potrzebujesz?
2024r.
Hej!
Witaminy z grupy B
Jest to różnorodna grupa związków, z których najważniejsze to: witamina B1 – tiamina, witamina B3 (lub inaczej witamina PP) – niacyna, witamina B5 – kwas pantotenowy, witamina B6 – pirydoksyna, witamina B9 – kwas foliowy i witamina B12 - kobalamina. Wszystkie witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar przyjmowany z pożywieniem wydalany jest z moczem. Z wyjątkiem witaminy B12 nie są magazynowane w organizmie. Trzeba je więc stale przyjmować z dietą, pamiętając o tym, że długie gotowanie i przetwarzanie posiłku znacząco zmniejsza w nim zawartość tych związków. Wchłanianie witamin jest dużo mniejsze również podczas nadużywania alkoholu.
Witamina B1 (tiamina) – jaką pełni rolę:
- bierze udział w licznych procesach i reakcjach, w wyniku których dochodzi do powstania energii;
- uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, przez co jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu;
- umożliwia prawidłową pracę serca i całego układu krążenia.
Witamina B1 – gdzie ją znajdziemy:
- chude mięso wieprzowe;
- drożdże;
- produkty zbożowe;
- orzechy – głównie arachidowe i pistacjowe;
- biała fasola.
Witamina B1 – skutki niedoboru:
- niedobór jest najczęściej skutkiem nadużywania alkoholu lub bardzo ubogiej diety;
- uczucie zmieszania, drażliwość, słaba koordynacja ruchów rąk i nóg, zmęczenie;
- zaburzenia pracy układu nerwowego, np. choroba beri-beri objawiająca się początkowo nadmiernym zmęczeniem, apatią, brakiem apetytu, następnie zaburzeniami pracy serca, bólami kończyn, a przy przedłużającym się niedoborze nawet paraliżem.
Kto powinien sięgnąć po preparaty z witaminą B1:
- osoby mające ubogą dietę lub nadużywające alkoholu;
- zapotrzebowane na witaminę B1 wzrasta też u ludzi palących papierosy, będących w długotrwałym stresie i spożywających duże ilości herbaty lub kawy.
Witamina B3 – właściwości i rola w organizmie: - umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego;
- z jej udziałem dochodzi do syntezy hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu;
- uczestniczy w reakcjach prowadzących do wytwarzania energii.
Witamina B3 – gdzie ją znajdziemy:
- cielęcina, wołowina;
- orzeszki ziemne;
- halibut, łosoś, wędzona makrela.
Witamina B3 – skutki niedoboru:
- pelagra – choroba skóry, charakteryzująca się jej nadmierną szorstkością i zaczerwienieniem, pęcherzami, przebarwieniami, stanami zapalnymi w jamie ustnej i na języku, biegunką, a w kolejnym stadium możliwe są dysfunkcje układu nerwowego i zaburzenia psychiczne.
Witamina B6 – właściwości i rola w organizmie:
- bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek;
- ma swój udział w metabolizmie wielu niezbędnych dla organizmu substancji, m.in. białek, węglowodanów i cholesterolu;
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
Witamina B6 – gdzie ją znajdziemy:
- produkty zbożowe;
- czerwona papryka;
- mięso z kurczaka, indyka;
- ziemniaki.
Witamina B6 – skutki niedoboru:
- stany zapalne skóry (podobne do pelagry);
- apatia, bezsenność;
- większa podatność na różnorodne infekcje;
- niedokrwistość;
- drżenie mięśni.
Witamina B7 – właściwości i rola w organizmie:
- bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych, glukozy i aminokwasów;
- jest potrzebna do produkcji keratyny, która odpowiada za mocne włosy i paznokcie;
- ma swój udział w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji.
Witamina B7 – gdzie ją znajdziemy:
- wątróbka;
- mleko, żółtko jaj;
- groch, kalafior;
- drożdże piwne;
- soja;
- grzyby;
- orzechy.
Witamina B7 – skutki niedoboru:
- niedobór pojawia się bardzo rzadko, ponieważ biotyna występuje powszechnie w wielu produktach;
- osłabienie apetytu;
- wypadanie włosów;
- blada, sucha skóra;
- zmęczenie, bóle mięśni;
- zaburzenia pracy serca.
Kto powinien sięgnąć po preparaty z witaminą B7:
- osoby z bardzo ubogą dietą;
- ludzie cierpiący na przewlekłe choroby jelit, powodujące zaburzenia wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.
Korzystając z okazji, że mówimy o zdrowym odżywianiu, pochwalę się wam, że udało mi się brałam udział w konkursie Trzymaj Formę, właśnie o zdrowym odżywianiu. Doszłam do etapu powiatowego.