28 września...
Święto Jabłka!!!
Kochani dzisiaj mamy
Święto Jabłka!!!!!
Jabłko – to jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń Malus.
Jabłka są owocem o soczystym i chrupkim miąższu.
Są spożywane na surowo, a także po obróbce kulinarnej.
Smak dojrzałych jabłek jabłoni domowej jest słodko-kwaskowaty,
rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne.
Przeciętne jabłko waży około 150 gramów.
Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku.
Niektóre odmiany jabłek:
antonówka, papierówka, reneta, kosztela,
jonatan, kronselka, lobo, gala, ligol, koksa, .......
Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają witaminę C,
większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, A i Retinol,
E i tokoferol, K, β-Karoten, likopen) i minerałów,
dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę, a także pektynę.
Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ko#Symbolika_jab%C5%82ka_w_Europie
🍎🍏🍎🍏🍎🍏
🍎🍏🍎🍏🍎🍏
🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏
Mniam, mniam...
Smacznego dnia!!!!