20.03.2012
Słodkości wielkanocnego stołu.
A może wykorzystacie ten pomysł i przed świętami urządzicie kiermasz mazurków.
Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu przygotowało specjalną lekcję dla najmłodszych, poświęconą tematyce zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy. Podczas zajęć dzieci samodzielnie wykonywały tradycyjne ciasta wielkanocne, czyli mazurki.
Jak dawniej wyglądało śniadanie wielkanocne? Co stawiano na stole, a co stawiamy dziś? Jak przyrządzano i czym ozdabiano tradycyjne wielkanocne ciasta?
Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań szukały podczas wizyty w muzeum dzieci z klasy I b.
Zapraszamy na film.
2
96
Klasa II B tez byla na tej ciekawej lekcji ;-) Oto przepis na mazurka moze ktos skorzysta.
1 szkl.maki pszennej
0,5 szkl. maki ziemnaczanej
1/3 kubka cukru pudru
0,5 kostki masla lub margaryny
Wszystkie skladniki laczymy za pomoca noza. Dodajemy 1 jajko. Wyrabiamy reka i wkladamy na godzine do lodowki.Mazyrek pieczemy i pieknie dekorujemy ;-)
Wielkie brawa dla Uli , doskonale zapamiętałaś przepis na mazurek. Warto jeszcze dodać ,że lukier to cukier puder z kropelką soku z cytryny , soku owocowego, czy kakao.Może lukier nie jest zbyt zdrowy , ale na to kładziemy orzechy i inne pestki. Ile frajdy daje takie wymyślne dekorowanie.