07.02.2016

Przepis na walentynki...

Przepis na różane babeczki.        

img

 

Składniki na około 15 babeczek:

 

 

 

 

 

 

  • 150 g masła                                                  
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajk
  • 1 łyżka wody różanej*                                           
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w  temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek  przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki, wodę różaną i mleko, wymieszać szpatułką.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy ich wysokości), wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Maślany krem różany (i różowy):

  • 230 g masła
  • 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30% lub 1 łyżka mleka
  • odrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier zmiksować/utrzeć w misie miksera do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.  Krem przełożyć do rękawa cukierniczego   i tylką ze wzorem dużej gwiazdki wyciskać na babeczki róże, zaczynając od środka babeczki.

                                                                                                                        Smacznego : )

                                                                                                          Julia 5a

 

 

57
Dodaj Komentarz
  • 14
  • 11
  • 6
Komentarze