04.02.2016

Przekąski karnawałowe!!

Wrapy z dipem

Składniki:

20 dag mielonej wieprzowiny od szynki

szalotka

2 łyżki oleju

4 łyżki soku z limetki

3 łyżki sosu sojowego

pieprz

marchewka

4 łyżki słodkiego sosu chili

100 ml bulionu warzywnego

2 łyżeczki cukru

sól

garść mieszanych kiełków

ogórek wąż

4 placki tortilli

4 łyżki majonezu

8 liści sałaty lodowej

 

Etapy przygotowania

 

Mięso i posiekaną szalotkę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ,,na sypko". Mieszamy na patelni z 2 łyżkami soku z limetki i sosem sojowym, przyprawiamy pieprzem i studzimy. Marchew kroimy w zapałkę, mieszamy z 2 łyżkami sosu chili, resztą soku z limetki, bulionem i cukrem, zagotowujemy i gotujemy 1 min od zawrzenia.

 

Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiełki i 2 łyżki sosu chili mieszamy z ostudzonym mięsem. Obrany ogórek pestkujemy, kroimy w słupki. Tortille smarujemy cienko majonezem, obkładamy liśćmi sałaty, na nie nakładamy masę mięsną i ogórki. Ciasno zwijamy, tniemy na ukos na pół. Podajemy z dipem z marchewką.

Smacznego! :)

img

 

83
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 11
  • 5
Komentarze