23.05.2024

ALFABET SKŁADNIKÓW MINERALNYCH

CYNK - ŁADNE WŁOSY I PAZNOKCIE Dba o zdrowie włosów, skóry i paznokci. Znajduje się w orzechach, marchewce, brukselce, szpinaku, selerze, cebuli.


FOSFOR – LEPSZA WYTRZYMAŁOŚĆ Wchodzi w skład kości, zębów, wzmacnia wytrzymałość, reguluje prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Znajduje się w brokułach, nasionach słonecznika, orzechach, a także produktach mlecznych.


MAGNEZ – WIĘKSZA ODPORNOŚĆ Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. Jego dobrym źródłem są ziarna zbóż, kasza gryczana, groch, fasola, banany, migdały, orzechy, gorzka czekolada.


POTAS – LEPSZA PAMIĘĆ Pomaga dostarczać tlen do mózgu. Wspomaga również trawienie. Znajduje się w bananach, morelach, marchewce, ziemniakach, brokułach, brukselce, kapuście, szpinaku, orzechach.


WAPŃ – MOCNE ZĘBY I KOŚCI To główny budulec kości i zębów. Znajdziesz go w mleku i jego przetworach, np. w kefirze i żółtym serze.


ŻELAZO – DOBRY NASTRÓJ Jest konieczne do budowy czerwonych krwinek. Najważniejsze źródło żelaza to czerwone mięso, żółtko jaja, fasola, groch, brokuły, szpinak i nasiona dyni.

img

PAMIĘTAJ! Z jedzeniem jest jak z oszczędzaniem pieniędzy – ważna jest regularność.

Posiłki powinny być spożywane o stałych porach, lepiej częściej, ale w małych porcjach. Regularne jedzenie sprzyja zachowaniu zdrowia i prawidłowej sylwetki.
Najzdrowiej jest jeść 5 posiłków w ciągu dnia, a przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. Pamiętaj, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i to ono powinno być najbardziej sycące. Z upływem dnia spożywane porcje powinny być coraz mniejsze.

Chcesz dowiedzieć się wiecej zajrzyj do Poradnika przygotowanego przez Bank PKO PB:  "Apetyt na zdrowie - czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, swiadomym kupowaniu i o niemornowaniu żywności"
https://www.pkobp.pl/media_files/b112eb57-1452-4d53-8a15-d0a885e115af.pdf

125
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 29
  • 32
Komentarze