17.11.2023

Zdrowe śniadania przygotowali

listopad 2023

W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania,

W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania,

który przypada na dzień 8 listopada,

uczniowie klas I-III przygotowali na lekcji zdrowe i kolorowe kanapki. 

Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko),

dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków,

informowanie o konsekwencjach złej diety.

 

Zanim przystąpiliśmy do przygotowania naszych kanapek

rozmawialiśmy z uczniami na temat tego, ile posiłków powinniśmy jeść dziennie,

kiedy należy zjeść pierwsze śniadanie i dlaczego jest ono takie ważne.

Rozmawialiśmy też o higienie rąk oraz o tym,

że przed zjedzeniem należy umyć owoce i warzywa.

 

Uczniowie dowiedzieli się jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie

i dlaczego ważne jest nawadnianie organizmu wodą.

po omówieniu tych wszystkich ważnych kwestii związanych

ze spożywaniem zdrowych posiłków, a w szczególności śniadań

uczniowie umyli ręce i przystąpili do pracy.

 

Obierali i kroili warzywa, smarowali pieczywo,

a następnie nakładali wszystkie przyniesione z domu produkty. 

 Po skończonej pracy i posprzątaniu swojego stanowiska pracy,

uczniowie degustowali swoje pyszne kanapeczki. 

Te których nie zjedli, zabrali do domu, aby poczęstować nimi swoich najbliższych.

 imgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

506
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 6
  • 7
Komentarze