27.02.2014

TŁUSTY CZWARTEK

  • Historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać wiosnę i pożegnać zimę.

  • Wtedy ludzie zajadali się tłustymi mięsami i popijali je alkoholem, do których zajadano pączki, robione z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, lecz nadziewane słoniną.

  • przyslowie_t4_medium.jpg

    W naszej tradycji tłusty czwartek to zawsze ostatni czwartek przed Wielkim Postem.

  • copy_of_przyslowia.jpg

    Dzień ten był kiedyś początkiem Tłustego Tygodnia, czyli czasu wielkiego obżarstwa.

  • Pozwalano sobie na ogromne ilości tłustych mięs, kapustę ze skwarkami, słoninę. Dlatego też ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem, zapustem lub ostatkami.

  • Należało najeść się do syta i wybawić przed zbliżającymi się 40 dniami postu, kiedy katolicy powinni zachować wstrzemięźliwość i umiarkowanie także w jedzeniu i piciu.

    paczusie_ruchoma__EF_orig.gif

    Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku.

  • Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka niektórych wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie.

    Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.

    ekartka_czwartek_2jpg.jpg

204
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 9
  • 0
Komentarze