24.04.2017

W zdrowym ciele- zdrowy duch:))

Zdrowo się odżywiamy i przygotowujemy wiosenne kanapki.

 

Zazieleniło się na dworze. W szkolnych kącikach przyrodniczych wyrósł piękny szczypiorek, rzeżucha,  w sklepach  nareszcie pojawiły się świeże nowalijki. Dzieci długo na to czekały, a teraz postanowiły wykorzystać te dary i samodzielnie przygotować wiosenne, kolorowe kanapki. Przed przystąpieniem do pracy przeprowadzona została pogadanka na temat zdrowego odżywiania oraz zaprezentowana piramida żywieniowa.

 

Uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że surowe warzywa i owoce to źródło witamin i samo zdrowie! Przekonani , że dostarczą swojemu organizmowi bombę witaminową, z entuzjazmem  przystąpili do dzieła.

Wiktoria zbiera plony z klasowego "ogródka"


           

Najpierw należało zadbać o higienę. Warzywa i rączki starannie zostały umyte.

Ufff, nareszcie…

 Wszyscy zabrali się do roboty i uwijali  jak pszczółki.

        

Pracowite rączki wyczarowywały smakowite,  kolorowe , bardzo zdrowe kanapki.

Cudowne aromaty wiosennych  nowalijek sprawiły, że brzuszki coraz bardziej zaczęły domagać się pożywienia i głośno dawały o sobie znać.

   

Kanapki zostały wykonane, porządki zrobione, można było zasiąść do  stołu  i  zjeść wspólne, przepyszne śniadanie.



Apetyty dopisały, nie pozostał  nawet okruszek, mniam…

Pyszna, świeża, kolorowa
W niej sałata odlotowa.
Ser, pomidor, rzodkieweczka,   
Oto zdrowa kanapeczka.

Napiszcie w komentarzach własne rymowanki na temat zdrowego odżywiania i zdrowego trybu życia :))

 

 

 

152
Dodaj Komentarz
  • 8
  • 0
  • 5
Komentarze