09.05.2024

„CZWÓRKOWO” ZDROWO I KOLOROWO KOKTAJLE PEŁNE WITAMIN

Zdrowe koktajle w klasie II b.

„CZWÓRKOWO”

ZDROWO I   KOLOROWO

KOKTAJLE PEŁNE WITAMIN

Koktajl to przekąska w formie smacznej i kolorowej mikstury. Pamiętajmy, że zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, dlatego warto wprowadzać dzieci w świat różnorodnych smaków i składników odżywczych. Te orzeźwiające napoje na bazie jogurtu, mleka, kefiru z dodatkiem świeżych owoców, zawierający wiele składników mineralnych i wiele cennych witamin. Koktajl, który możemy własnoręcznie przygotować jest przede wszystkim naturalny, zdrowy, pełen witamin a także pozbawiony dodatkowo zbędnego cukru. Dla miłośników cukru dosłodzić możemy zdrowym miodem lub syropem z agawy. Koktajle są doskonałym sposobem przemycenia owoców do diety dziecka a także na wzbogacenie menu o nowe smaki .

Za przygotowywaniem zdrowych koktajli przemawia wiele argumentów:

  1. Wartości odżywcze – warzywa i owoce są bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Koktajle mogą dostarczyć dużej ilości składników odżywczych w jednym napoju.
  2. Urozmaicenie diety – koktajle pozwalają wprowadzić większą różnorodność owoców i warzyw do diety dzieci. Każdy rodzaj warzywa i owocu ma swoje unikalne właściwości zdrowotne, więc im bardziej zróżnicowana dieta, tym korzystniejsza dla zdrowia.
  3. Ułatwione spożycie – dla niektórych dzieci spożywanie warzyw i owoców w tradycyjnej formie może być trudne. Koktajle maskują smaki niektórych składników, dzięki czemu dzieci mogą cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, niekoniecznie zdając sobie sprawę z obecności warzyw czy mniej lubianych owoców.
  4. Wzmacnianie układu odpornościowego – warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Dzięki regularnemu spożywaniu koktajli z warzyw i owoców, dzieci mogą lepiej bronić się przed infekcjami i chorobami.
  5. Wspieranie zdrowych nawyków żywieniowych – wprowadzanie koktajli z warzyw i owoców od najmłodszych lat może przyczynić się do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci, które przyzwyczajają się do jedzenia różnorodnych i zdrowych składników, mają większe szanse na utrzymanie tych nawyków w dorosłym życiu.

 

Zdrowo i kolorowo było również w klasie 2B w Szkole Podstawowej nr 4  w Kościerzynie. Gdzie podczas warsztatów kulinarnych z pysznych owoców uczniowie przygotowywali trzy rodzaje koktajli: na mleku, na maślance lub kefirze oraz nasz faworyt, koktajl truskawkowo- bananowy na wodzie gazowanej. Dla dzieci, które nie lubią bądź nie mogą spożywać mleka.

Kilka przepisów dla Tadków niejadków, którzy nie przepadają za spożywaniem owoców w formie naturalnej.

Nasze przepisy:

1)Truskawkowa  chmurka:

• 150 g truskawek
• 100 g malin
• kefir
• łyżeczka miodu

 

2. Bananowa pycha

  • 2 banany
  • 2 brzoskwinie
  • kefir
  • miód/ syrop z agawy
  •  

3. Mix pyszności

  • 150 g truskawek
  • 100 g malin
  • 1 banan
  • 1 brzoskwinia
  • 300 ml wody gazowanej
  • Miód

Serdecznie pozdrawiamy i życzymy smacznego!

img

img

img

 

 

 

38
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 12
  • 14
Komentarze