27.03.2024

Dekoracje świąteczne - ekologiczne i zdrowe

 

Tuż przed świętami przedstawiamy ozdoby wielkanocne ekologiczne i na dodatek zdrowe.

img

img

 

Zwykle rzeżucha jednoznacznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Najczęściej traktowana jest, jako element dekoracyjny świątecznego stołu i zapominamy, że ta roślina służy przede wszystkim do jedzenia. To błąd, bo rzeżucha jest niezwykle bogata w niezbędne witaminy, mikro i makroelementy, a przy tym dziecinnie łatwa w uprawie i tania. Warto hodować ją przez cały rok.

Właściwości rzeżuchy

Już w medycynie ludowej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit. Niegdyś stosowano ją także do dezynfekowania jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Dziś nadal zalecana jest przy chorobach nerek, ponieważ działa moczopędnie. Poza tym roślina pobudza apetyt i wspomaga trawienie.

Zbawiennie działa również na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z tej rośliny może być wcierany w skórę głowy, ponieważ zawarta w nim siarka pobudzi cebulki włosów do energicznej produkcji. Wyciśniętym sokiem można także przemywać twarz, gdyż rzeżucha ma właściwości rozjaśniające. Będzie więc pomocna dla osób zmagających się z bliznami potrądzikowymi czy widocznymi piegami. Niepozorna roślina oczyszcza krew, więc nie mogą o niej zapominać osoby leczące łojotok, trądzik czy inne dermatologiczne przypadłości.

0
Dodaj Komentarz
  • 21
  • 7
  • 12