Rzeżucha na stół - bo nasze apetyty na zdrowie coraz większe i większe
Od początku roku szkolnego promujemy zdrowe odżywianie. Zachęcaliśmy już do jedzenia winogrona, orzechów, kiszonej kapusty i soku z czerwonych buraków. Wraz z nadejściem wiosny założyliśmy ekologiczną hodowlę szczypiorku. A dzisiaj na naszym stole pojawiła się rzeżucha. Dlaczego warto ją jeść? O tym w naszym najnowszym wpisie. Zapraszamy.
Rzeżucha wzmacnia i oczyszcza organizm
Rzeżucha powinna gościć na naszym stole (nie tylko w formie dekoracji!) przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Poza tym hoduje się ją absolutnie bez żadnych nawozów chemicznych. Rzeżucha jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie - czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy.
W medycynie ludowej rzeżuchę nazywano zdrowiem ciała. Nic dziwnego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy. Poza tym działa moczopędnie – z tego względu wskazana jest przy chorobach nerek. Ale uwaga! Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.
Wspaniały dodatek do kanapek
O wiele zdrowszy niż kupiona w sklepie sałata
Rzeżucha bogata w witaminy i mikroelementy
Rzeżucha zawiera sporo witaminy C. Dlatego też zaleca się ją palaczom, którzy cierpią na niedobory tego nieocenionego przeciwutleniacza (mają jej o 40 proc. mniej niż osoby niepalące). To także świetne źródło witamin: A, B, PP i K.
Żywieniowcy chwalą ją również za ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna być w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.
Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tych, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych!
Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.
Uprawę rzeżuchy założyli najmłodsi sko-wicze
Filipa nie trzeba przekonywać,że rzeżucha to zdrowie
Chłopców z I klasy też nie
Jedzmy rzeżuchę na zdrowie !!!
pyszna była ta rzeżucha
Rzeżucha jest bardzo zdrowa i pyszna aby być zdrowym trzeba ją jeść.
Rzeżucha była pyszna😊
Pozdrawiam i głosik zostawiam!!💖
Uwielbiam rzeżuchę, do kanapek najlepsza!!!❤❤💚💚
Jedzenie rzeżuchy jest bardzo zdrowe ♥♥♥
Jest taka zdrowa i pyszna :) 🍀🍀🍀
smacznego
Dzień kobiet! Dzień kobiet!
Niech każdy się dowie,
że dzisiaj święto dziewczynek!
Uśmiechy są dla nich zabawa i taniec
Im wszystkim kwiaty rozdamy :)))
___________$$$__$_$$$$
____________$$__$$_____$
___________$$$_$__$_____$
__________$$$$_____$$___$$$$$$
_________$$$$$______$$_$______$$
________$$$$$_______$$________$_$$
________$$$$$_______$_______$
________$$$$$$_____$_______$
_________$$$$$$____$______$
__________$$$$$$$$_______$
__$$$_________$$$$$$$_$$
$$$$$$$_________$$$
_$$$$$$$_________$
__$$$$$$_________$$
___$$$___$_______$$
___________$_____$__$
_______$$$$_$___$
_____$$$$$$__$_$$
____$$$$$$$___$$
____$$$$$______$
____$$$________$
____$__________$
_____________$_$
______________$$
______________$
______________$
______________$
______________$
______________$
Składamy życzenia marzeń spełnienia!!!
zdrowe pyszne co tu więcej mówić
Ciepłe pozdrowienia i życzenia miłego popołudnia
przesyła
SKO Mszczonów
Ale pięknie wygląda
Pysznie i zdrowo:)
Ale Wam pięknie wyrosła :)
Rzeżucha to bomba witaminowa. Jedzmy ją.
rzeżucha była pyszna i zdrowa