Ptysie
2 stycznia
obchodzimy
Dzień
Ptysiów
Najsmaczniejsze ptysie, jakie można sobie wymarzyć.
Ciasto parzone jest perfekcyjne i bardzo lekkie.
Do wyboru z nadzieniem z bitej śmietany lub piankowym nadzieniem galaretkowym.
Czyż nie są słodkie? 😉
Gdyby ktoś miał ochotę przygotować sobie takie smaczne Ptysie, podajemy sprawdzony przepis:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub różową masą piankową.
Różowa masa piankowa:
- 4 białka
- pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 szklanka wody (250 ml)
Białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).
Uwaga: ptysie na załączonym zdjęciach są z bitą śmietaną.
Smacznego :-)
Ptysie są przepychota 👌😁