17.10.2019

Jak nie marnować jedzenia???

Światowy Dzień Żywności

 To bardzo ważna data dla każdego z nas.

Jak się okazuje, aż co ósmy mieszkaniec Ziemi

cierpi z powodu głodu

i nie ma dostępu do posiłków.

A co my możemy zrobić, by poprawić tę sytuację?

Warto najpierw przyjrzeć się swoim nawykom

i ograniczyć marnowanie żywności. 

52 kg żywności – tyle rocznie wyrzuca statystyczny Polak

 

 

 

 

 

Może te kilka przykładów pomoże Wam

"Jak nie marnować jedzenia?"

Planowanie: zaplanuj posiłki na kilka dni, a później dokładne zakupy.

Niezbędnik w spiżarni: warto mieć w domu produkty żywnościowe

o długim terminie przydatności do spożycia.

Praktyczne porcjowanie: żywność dziel na porcje w taki sposób,

by każdą z nich zużyć za jednym razem.

Rozsądne zakupy: dobrze zastanów się, czy potrzeba np. dużego,

czy małego opakowania jogurtu albo śmietany

Odpowiednie przechowywanie: dostosuj sposób przechowywania do każdego rodzaju żywności.

Kulinarne inspiracje: czasami nawet z kilku produktów można wyczarować pyszne dania

Porządek w lodówce i spiżarni: segreguj produkty według daty przydatności do spożycia.

Resztki zawsze przydatne: z czerstwego pieczywa przygotujesz grzanki czy tosty francuskie.

Jeśli zostały Ci ugotowane ziemniaki, pomyśl o zrobieniu kopytek albo zapiekanki

Dziel się i pomagaj: dobrze zastanów się, czy niewykorzystane jedzenie powinno trafić do kosza.

TAKA POSTAWA PROWADZI DO OSZCZĘDZANIA!!!!

16
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 3
  • 1
Komentarze