Co łączy słonie i marnowanie jedzenia ?
SKO-wicze z klasy II w ramach realizowanych programów "Śniadanie Daje Moc" oraz "Zdrowie - Nietrudne" rozmawiali na temat skutków marnowania żywności i sposobów zapobiegania marnotrawstwu.
Co sekundę marnuje się tyle jedzenia, ile waży osiem słoni.
Świat dziecka jest pełen pytań - zadając jedno, już myśli o kolejnym. Dzieci czasem nie mają świadomości, że globalnie corocznie marnuje się 1.3 mld ton żywności. A przecież ich ten problem również dotyczy. (FAO, 05.2011 r.) Stanowi to1/3 ilości wyprodukowanej żywności.
Co roku, w Europie wyrzuca się 100 mln ton żywności (Komisja Europejska, 04.2011 r.). Według danych z 2006 roku w Polsce nie wykorzystuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Polska zajmuje 5 miejsce na liście krajów Unii Europejskiej, w których marnuje się najwięcej jedzenia, jest tuż za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. W krajach zachodnich więcej żywności marnowanej jest przez konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują, że żywność marnuje się głównie przez branżę spożywczą.
Marnowanie żywności ma wiele skutków społecznych:
- jest nieetyczne ze względu na głód panujący w różnych zakątkach świata;
- generuje zwiększoną konsumpcję, która wpływa na wzrost cen żywności; z kolei wzrost cen powoduje, że nie wszystkich stać na zakup pełnowartościowych produktów spożywczych;
Nie wykorzystując jedzenia, marnujemy dużo więcej niż tylko jedzenie:
- do produkcji żywności zużywane są ogromne ilości wody – do wyprodukowania 1 tony ziemniaków potrzeba 300 ton wody, produkcja 1 tony wołowiny wymaga zużycia 30 000 ton wody; w Europie 24% dostępnej wody jest przeznaczone dla rolnictwa;
- produkcja żywności wiąże się również z dużym zużyciem energii w postaci paliw – na wyprodukowanie 1 kcal żywności zużywa się 10 kcal z paliw;
W czasie produkcji żywności dochodzi do zanieczyszczenia środowiska:
- około 20% gazów cieplarnianych powstaje w wyniku przetwarzania, transportu oraz przechowywania żywności;
- w Wielkiej Brytanii ponad 25 % żywności, która trafia na śmietnik jest wciąż nie rozpoczęta i w opakowaniu; do koszy trafia więcej żywności niż opakowań;
- metan powstający w czasie gnicia żywności jest nawet 20-krotnie groźniejszym gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla.
W Europie podejmuje się różne próby przeciwdziałania marnowaniu żywności:
- W 2015 roku ogłoszono, że według najnowszych badań, Duńczycy przez ostatnie 5 lat zredukowali ilość marnowanej żywności o 25%, udało się to osiągnąć głównie dzięki zmianie polityki supermarketów względem żywności, której w niedługim czasie skończy się okres przydatności do spożycia;
- W maju 2015 we Francji została przegłosowana ustawa, która zobowiązuje supermarkety do przekazywania żywości organizacjom charytatywnym:
- W czerwcu 2015 w Polsce został złożony wniosek ustawy o nie marnowaniu żywności; ustawa nakazuje supermarketom przekazywać żywność organizacjom charytatywnym.
Obejrzeli również krótki film pt.:"Zanim wyrzucisz żywność, POMYŚL!"
Obiecany wpis opublikowany.
Zapraszam do udziału i tworzenia.
Mam nadzieje, że skomentujecie mój pomysł....
Oczywiście liczę na pozytywne podejście do przedstawionej propozycji.
Myślę, że spędzicie dzisiaj bardzo interesujący dzień w muzeum.
Pooglądajcie, poczytajcie bo mam pomysł- propozycję na wspólny wpis :)
Zapraszam do nas Szkoła Podstawowa nr 3 w Kole
.♥ ( \") (” ) ♥.
•*””*°•..(¯`v´¯)
•*””*°•..`•.¸.•´
•*””*°•..(¯`v´¯)
•*””*°•..`•.¸.•´
▃▅▅▃ ▃▅▅▃ ▅▃ `.
||][|] [|][|| ||][|] [|][|| |[][]|_ḽḽ
|_______| |_______ | |_____D
(@)-(@)⋞⋟(@)-(@)⋞⋟(@)(@)|◣Pędzi do Was pociąg z pozdrowieniami i uśmiechami:)
Życzymy słoneczka w sercu w ten deszczowy czas:)
Jeszcze wtorkowe pozdrowienia przesyłamy z życzeniami dobrej nocki:)
Pleszewska Dwójka pozdrawia i przyjacielski głosik zostawia :)
Pozdrawiamy i głosik zostawiamy:)
Witamy i pozdrawiamy:)
Wieczorkiem odwiedzamy i pozdrowienia przesyłamy:)
Pozdrawiamy z Czurył
Pozdrawiamy!! SKO Szychowice