13.02.2015

Historia walentynek

 

Istnieje wiele przekazów o świętym Walentym, biskupie, który żył w III wieku. Był księdzem i prawdopodobnie lekarzem. W tym okresie cesarz Klaudiusz II zabronił ślubów, twierdząc, że żonaci mężczyźni z wielką niechęcią wstępowali do armii. Biskup Walenty potajemnie udzielał ślubów łamiąc rozkazy cesarza, za co został uwięziony i skazany na śmierć.

Kult świętego datowany jest bardzo wcześnie, co w dużym stopniu potwierdza, że w rzeczywistości istniał. Zwyczaj wiązania go z zakochanymi powstał prawdopodobnie w Anglii, choć od dawna jest patronem par, które mają trudności w zawarciu związku małżeńskiego np. z powodu mezaliansu.

Relikwie Świętego Walentego przechowywane są głównie w Terni, miejscu urodzenia, ale także w Polsce w chełmińskiej Farze.

Według najstarszych podań obchody święta miłości związane są z luperkaliami - rzymskim dniem poświęconym bożkowi Faunowi, a w Grecji Bahusowi. Obchodzone 15 lutego święto związane było z cyklem budzącej się do życia przyrody. Były to dni rozwiązłości, pijaństwa i tańców.

Zwyczaj wysyłania walentynek, kartek dla zakochanych wywodzi się z kultury angielskiej. Prawdopodobnie pierwszy wiersz miłosny przesłał do żony z okazji dnia św. Walentego uwięziony w Tower of London książę orleański Karol w 1415 roku.

 

Obecnie Dzień Świętego Walentego, obchodzony jest niemal na całym świecie i corocznie towarzyszą mu liczne atrakcje, takie jak między innymi festiwale, imprezy sportowe, taneczne, różnego rodzaju wystawy czy też specjalne pokazy bądź projekcje. Nic w tym dziwnego, wszak każdy z nas, niezależnie od wieku, płci czy zainteresowań, pragnie zarówno kochać jak i być kochanym.

Bliskie Ci osoby w dniu 14 lutego możesz obdarować serduszkiem własnego wypieku. Będzie to wspaniały prezent wykonany samodzielnie. Możecie także w ten sposób zaoszczędzić pieniądze, natomiast trud włożony w wypiek tego specjału zaprocentuje uznaniem obdarowanych a serduszko walentynkowe umili spędzone razem chwile.
Składniki
0,5 kg mąki, 180 g cukru pudru, skórka otarta z cytryny, 3 jajka, 1 kostkę masła 250g , 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem dodać posiekane masło ,cukier puder,skórkę z cytryny i całe jajka.
Wszystko posiekać nożem tak aby wszystkie składniki się wymieszały.
Szybko zagnieść ciasto dłońmi.
Ciasto owinięte w folię włożyć na 1 godzinę do lodówki
Posypać stolnicę mąką , ciasto rozwałkować na grubość ok.. 3-4mm.
Foremką wyciąć serduszka , ułożyć je na blaszce posypanej lekko mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza i piec od 8-10min.
Po upieczeniu można polukrować i ozdobić! Smacznego
2
Dodaj Komentarz
  • 8
  • 0
  • 6
Komentarze